Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 7. 5. 2019.

| Društvo

Očekuje se nastavak seče drveća u Aleksincu, pozvali ministra da je zaustavi

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
secenje stabala
Nadležni najavljuju nastavak seče, građani i stručnjaci traže pomoć ministra; foto: D. O.

Dok nadležni tvrde da 45 stabala ugrožava kanalizaciju i da je Šumarski institut izdao odobrenje da se poseku i uklone sa šetališta u centru Aleksinca, građani sumnjaju u to, a opozicija je podnela krivične prijave. U akciju odbrane drvoreda uključio se i zamenik predsednika Odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije Dejan Nikolić koji poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da zaustavi seču lipa.

Aleksinčani ne odustaju od namere da ostatak drvoreda na svom šetalištu odbrane od radnika koji bi da ih poseku. Kako je i najavio, opozicioni odbornik Boban Ranđelović kaže da je podneo krivične prijave zbog seče 6 stabala, za koju tvrdi da je bespravna.

Na današnjem okupljanju u centru Aleksinca građanima se pridružio i zamenik predsednika skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Dejan Nikolić iz Demokratske stranke. I on sumnja da je seča nelegalna i traži od ministra da se uključi u rešavanje ovog ekološkog problema. odbrana drvoreda Građani se i danas okupili i traže da se seča ne nastavlja; foto: D. O.

Tražio sam da ministar Trivan dok građani ne dobiju sve odgovore i objašnjenja zaustavi seču, jer je to nasilje. Ako nema odluke i ako oni ne žele da odgovore to je nasilje nad životnom sredinom, zato sam tražio da se zaustavi, jer postoji tendencija da oni nastave da seku uz asistenciju policije, to su informacije koje sam dobio od građana - ističe Nikolić.

Nikolić ukazuje na to da građani sumnjaju da postoji adekvatna odluka na osnovu koje su radnici sa testerama u nedelju ujutru izašli na teren i posekli 6 stabala. Ističe i da je reč o radnicima aleksinačkog preduzeća Komunalne usluge koje uopšte nije dobilo taj posao na tenderu.

Pojašnjava i u kojim slučajevima drveće sme da se pretvori u panj.

Jedno je po Zakonu o zaštiti životne sredine - ako stabla ugrožavaju neki ljudski život ili imovinu, što u ovom slučaju nije tačno, jer su stabla apsolutno zdrava. Drugi uslov je da su ta stabla bolesna za šta im je potreban izveštaj šumarskog inženjera. Ono što je otvoreno pitanje i moje i građana je da li su ispunjeni ti uslovi, a drugo je ono ljudsko - zašto je neko sekao zdrava stabla - priča Nikolić.

Napominje i da, ako je sve čisto, nadležni sve odluke treba da pokažu građanima i objasne im zašto seku stabla i odgovore na sva pitanja o životnoj sredini, ali i da im predstave detaljan plan.

Na skupu u Aleksincu na skupu rekli i da su uvereni da je ministar o aleksinačkoj seči lipa već obavešten i zato ga pozivaju da što pre reaguje, jer će prema nezvaničnim informacijama već sutra radnici nastaviti da seku drvored.

Da li će ministar reagovati i kako novinari su pitali Ministarstvo za zaštitu životne sredine i očekuju odgovore.


"Šumarski institut rekao da je 45 stabala za seču"

Da je Šumarski institut iz Beograda u elaboratu o stanju drveća na aleksinačkom šetalištu ukazao da je od 48 stabala čak 45 za seču - tvrdi načelnik Odeljenja za privredu u Opštini Aleksinac Dalibor Marković. Upravo na osnovu njihovog rešenja izdali su nalog da se ona poseku.

Dodatno pojašnjenje je da je korenje tih stabala ušlo u kanalizacionu infrastrukturu, kaže, a neka imaju i suve grane. panj Aleksinčani ne odustaju od namere da odbrane svoj drvored; foto: D. O.

Od 48 stabala koliko ih ima u tom centralnom delu pešačke zone, 45 stabla su za zamenu, a 3 za izmeštanje po gradu. Po tom elaboratu je izdato odobrenje i dat je nalog od strane Odeljenja za komunalno-građevinske poslove opštinske uprave Opštine Aleksinac javno-komunalnom preduzeću Komunalne usluge da izvrši seču stabala i premeštanje ova 3 stabla - tvrdi Marković.

Iako je seča deo projekta uređenja pešačke zone, Marković kaže da su ti radovi "izvučeni" i da su postali pripremni, te da će tek nakon seče konzorcijum od 5 firmi biti uveden u posao. Kako je to moguće kada u tenderu piše da to nije posao komunalnog preduzeća već firmi koje su izabrane, Marković odgovara:

Sad ne mogu da pričam o tenderu, da li i dalje to stoji, ali ako komunalno preduzeće poseče, izvođač neće imati šta da seče i ta pozicija će ostati neizvedena i neisplaćena. Naravno ne može izvođaču da bude isplaćeno ako se prethodno ta stabla uklone, kako je koliko ja znam sadašnji dogovor sa Ministarstvom privrede koje sufinansira ovaj projekat - kaže Marković.

Marković kaže da će seča biti nastavljena i pored negodovanja građana i stručnjaka, ali ne precizira kada.

Podsetimo, seču stabala su svojim telima zaustavili Aleksinčani u nedelju i uspeli da odbrane većinu, ali direktor preduzeća kaže da će morati da nastave, jer za to imaju nalog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S

    09:47 // 9. 5. 2019.

    Ни једног јавног тоалета у вароши. Народ се олакшава по улицама и улазима околних зграда. А онима одозго се прохтело да оставе "печат" и завештање за наредна поколења. Сад опет личимо на турску касабу каква смо и били. Нисмо ми за боље. Нама и требају Неша и Чеда...они су наша мера. Власт какву заслужујемо. Па се после питајте што млади одлазе...

  • urbanista

    08:49 // 9. 5. 2019.

    Postovana
    ne radi se o polaganju racina vec o principu koji je obavezan a to je participacija gradjana kada se radi o uredjenju javnog prostora koga oni i koriste.Ocigledno ne razumete.
    Vidimo se za 30 godina kada ovo vase mlado drvece posrate

  • Aleksincanka

    21:20 // 8. 5. 2019.

    Aleksincani sami sebi seku drvored.
    Da je dosao neko sa strane mozda bi bilo lakse razumeti.
    Boze oprosti im NE ZNAJU STA RADE!!!

    • Danka Petrović

      07:10 // 9. 5. 2019.

      Znaju, ovi iz vlasti. Da ih narod preklinje da urede grad, poprave postave kontejnere za odvajanje otpada, ili zasade zelenilo, ignorisali bi. Nego, nema izgleda više šta da se otme, a lipa je skupo drvo. Logika...daj, šta može da se uzme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: