Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 19. 10. 2023.

| Društvo

Ocena 3 za pristupačnost pravosuđa građanima, javni beležnici dobili 4

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Centar za evropske politike
Samo su usluge javnih beležnika ocenjene ocenom 4 plus; foto: JV / N. Đ.

Iako iz Centra za evropske politike kažu da ocena nije svrha, istraživanja koja su sproveli o praćenju stanja u pravosuđu, pristupačnost građanima dobila je ocenu 3, dok su usluge javnih beležnika ocenjeni četvorkom. Jedan od većih problema je dostupnost besplatne pravne pomoći, koje trenutno ima, kako kažu, samo na papiru.

Izveštaj je nastao u okviru projekta “Otvorena vrata pravosuđa”. U njemu se, kažu istraživači, pružaju odgovori o tome kako funkcioniše ostvarivanje sudske zaštite, kakve prepreke se javljaju građanima na putu pristupa sudu, kakva je pravna predvidljivost sudske prakse i da li postoje odgovarajući mehanizam pravne pomoć.

Istraživanja su obuhvatala i ankete i razgovore sa građanima, kažu iz CEP-a i dodaju da u aspkete i koji su dobili ocenu 3 spadaju pravna pomoć, pristup podacima, otvorenost i transparentnost, kao i finansijski i fizički pristup sudovima. Takođe, navode da u tim oblastima spada i etika u sudstvu, pristup pravdi.

Jedan od autora izveštaja i programski menadžer u CEP-u Dušan Protić istkao je da iako postoje razlozi za kritiku u svim oblastima, svrha i poruka moraju biti na skretanju pažnje pre svega ljudima koji rade u pravosuđu, a potom i građanima.

Osnovna ideja istraživanja jeste da ljudima zaposlenim u pravosuđu pokažu kako to izgleda iz perspektive građana, a kako je direktor istraživanja Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Filipović rekao jedan od većih problema jeste domen službi za besplatnu pravnu pomoć građanima, za koji kaže da postoji samo na papiru. Zbog toga, Filipović ističe da je potrebno promeniti podzakonske akte.

Cilj zakona jeste da omogući svima jednak i delotvoran pristup pravdi. To nažalost u ovom trenutku nije tačno sasvim, iako je određeni napredak ostvaren, ali i dalje postoje određene prepreke. Jedinice lokalne samouprave nisu podjednako razvijene, nemaju sve razvijene besplatne službe pravne pomoći i ne postoji norma koliko bi službenika trebalo da radi na osnovu broja stanovnika u tom mestu - rekao je Filipović.

Iako ima i pozitivnih promena, zaključio je da se slični problemi javljaju svake godine, te da bi trebalo promeniti način finansiranja službi koje pružaju besplatnu pravnu pomoć i na taj način omogućiti svim ljudima da dobiju pravne savete, a na kraju i besplatnog branioca na sudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan petrovic

    20:35 // 19. 10. 2023.

    Vec se pruza gradjanima besplatna pravna pomoc, a zasto notari ne sprovode ostavinske postupke sirotinji besplatno kad naslede njih 12-toro jednu ladu i neomalterisanu kucu u blatu od 50kvm, zasto ne potvrdjuju sirotinji isprave besplatno, zasto im javnobeleznicka komora ne odredi ovlascenja svakom notaru za samo jednu nisku opstinu, a ne kaubojstina bajo, svi mogu sve, svi bi medijanu, milioneri

  • Berija

    20:00 // 19. 10. 2023.

    Je l to NKVD davao (poklonjene) ocene ?

  • Mile

    13:31 // 19. 10. 2023.

    Pravosuđe je toliko transparentno da mi nije jasno odakle sudijama i tužiocima onakve nekretnine i onakvi automobili sa njihovim zaradama.

    • Berija

      20:02 // 19. 10. 2023.

      Investitorsko "pravo suđe". Isto kao i lekari ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: