Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 23. 7. 2020.

| Društvo

Ocene i za javne službenike, od toga zavisi da li će napredovati u karijeri

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Ocene za javne sluzbenike; foto: printskrin
To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri; foto: printskrin

Da li izvršavaju zadatke u predviđenim rokovima, kako organizuju svoj rad i da li preuzimaju odgovornost, ali i koliko su brzi i efikasni i kakav odnos imaju prema kolegama i građanima - neki su od kriterijuma prema kojima se ocenjuju javni službenici. To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri.

Promenjeni su uslovi pod kojima neko može da postane javni službenik, kako bi se zapošljavali oni radnici koji će biti građanima na usluzi. Novina je i to što se njihov rad vrednuje. To je učinjeno usvajanjem niza zakona i izmenama postojećih, pa poput prakse u privatnom sektoru i državni službenici mogu da napreduju u karijeri - tako što se ocenjuje i vrednuje njihov rad. Ivana Savićević; foto: printskrin To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri; foto: printskrin

Taj korak trebalo bi da motiviše zaposlene kako bi se poboljšao kvalitet rada javne uprave - po meri građana i privrede. Uvođenje kompetencija, karijerni razvoj i novo oblici stručnog usavršavanja zaposlenih, deo su reforme javne uprave u Srbiji.

Uspešnost rada službenika koji se zasniva na kompetencijama je novi sistem koji je počeo da se primenjuje od prošle godine. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da, pre svega, utiče na ispunjenje utvrđenih godišnjih planova rada državnih organa, ali i na povećanje kvaliteta rada državnih službenika.

Jasni su i kriterijumi vrednovanja. Pored ispunjenja godišnjih ciljeva u njihovom radu, pratiće se i učestalost ispoljavanja poželjnih ponašanja. Ocene za javne sluzbenike 1; foto: printskrin To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri; foto: printskrin

Da li on izvršava zadatke u predviđenim rokovima, na koji način prikuplja i koristi informacije i kasnije ih prikazuje u svom radu, kako organizuje sopstveni rad i da li preuzima odgovornost za njega, da li je brz, efikasan i metodičan u radu, kakav odnos ima prema kolegama, kakav je odnos sa strankama i građanima u njegovom radu - kaže pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivana Savićević.

Zakon predviđa da službenici mogu da napreduju ukoliko najmanje dva puta uzastopno dobiju ocenu da su prevazišli očekivanja u svom radu, ili u periodu od 5 godina uzastopno bude ocenjeno da su ispunili očekivane rezultate.

Ivana Savićević 1; foto: printskrin To bi trebalo da ih motiviše da budu na usluzi građanima i privredi, ali i napreduju u karijeri; foto: printskrin Međutim, kadrovima ne upravlja zakon, nego rukovodioci na svim nivoima, objašnjava pomoćnica ministra, zbog čega su očekivanja od rukovodećeg kadra najveća.

Ovakva vrsta karijernog napredovanja treba da omogući da najsposobniji i najstručniji državni službenici jednog dana dođu do najoodgovornijih poslova u državnoj upravi, odnosno, da budu prvi koji mogu da budu postavljeni na odgovornija radna mesta – na položaju, kao što su pomoćnici ministara, direktori ili zamenici direktora organa u sastavu ili rukovodioci - objašnjava Savićević.

Velika podrška pružena je i lokalnim samoupravama za razvoj sistema stručnog usavršavanja kroz principe Saveta Evrope za dobro upravljanje, a u okviru projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

Jedan od efekata za koje se nadamo da će da uslede, nakon što se primene ovi opštinski paketi podrške je taj da ljudi osete da su odgovori i reakcije uprave više prilagođeni datoj lokalnoj sredini, da osete da opštinske vlasti više slušaju šta su potrebe građana na terenu, ali i da se osete da opštinski službenici polako preuzimaju odgovornost, da se osećaju dovoljno osnaženim za samostalnije donošenje odluka i da ih donose brzo i pravovremeno, kako bi građani imali neophodnu uslugu - navodi šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Pored ocenjivanja učinka zaposlenih, važan segment njihovog napredovanja je i profesionalno usavršavanje koje je osnivanjem Nacionalne akademije za javnu upravu ušlo u novu fazu.

Evropska unija je u okviru ukupne podrške reformi javne uprave u Srbiji podržala i rad Nacionalne akademije za javnu upravu kako bi doprinela uspostavljanju efikasnije i odgovornije javne uprave.

Više informacija o reformi javne uprave možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: