Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 1. 11. 2023.

| Društvo

Od 1. novembra obavezne zimske gume u slučaju niskih temperatura

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Zimske gume
Kazne od 6.000 do 20.000 dinara ukoliko nemate zimske gume; foto: JV/ N. Đ.

Od danas, 1. novembra, pa sve do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, vozači moraju imati zimske gume, pa iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne vremenske uslove i pripreme svoje automobile za vožnju u zimskim uslovima. Pored zimske opreme, van naseljenih mesta, vozači moraju imati i lance.

Zimske gume su preporučljive i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, jer tada letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje.

Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. Na zimskim pneumaticima dubina šare mora biti minimum 4mm. Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga”. Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prijanjanje nego letnji - navode iz Agencije.

Kada je reč o ceni zimskih pneumatika, ona zavisnosti od karakteristika same gume, pa vozači odvajaju od 3.500 do 50.0000 dinara po komadu. Primera radi, u nekim slučajevima to bi značilo da za jednu gumu "mercedesa", vozač "punta" može kupiti sve četiri.

U slučaju da vozač ne poseduje zimske gume, kazna iznosi od 6.000 do 20.000 dinara za fizičko lice i od 100.0000 do 800.000 dinara za pravno lice.

U periodu zamene pneumatika, preporuka vozačima je da ne postavljaju zimske pneumatike samo na prednje točkove, jer tada lako može doći do proklizavanja automobila.

Sa druge strane, ukoliko se postave samo na zadnju osovinu, može se dogoditi da tokom skretanja prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi pravo.

Takođe, pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i da je koristi na propisan način, a u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata - navode iz Agencije.

Inače, klizav kolovoz zbog vremenskih uslova u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao je na 9 smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama, zbog čega iz Agencije apeluju na vozače da na vreme zamene gume i budu oprezni u vožnji u predstojećem periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andrija N.

    19:30 // 1. 11. 2023.

    Zimske gume leti dižu mnogo prašine trebalo bi ih zabraniti u saobracaju .Takodje brisu oznake na kolovozima.

  • Ivan

    15:21 // 1. 11. 2023.

    Ja sam zamenio stare allseason novim Linglong all season.Odlicna guma za male novce,takodje imam dve West Lake,takodje preporuka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: