Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 6. 4. 2023.

| Društvo

Od 13 učenika koji su se plasirali na državno takmičenje iz hemije, čak 12 je iz niške Gimnazije "Bora Stanković"

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
takmičari hemija
Najveći broj takmičara koji iz okruga idu na državno je iz niške Gimnazije "Bora Stanković"; foto: I.T.

Od 30 učenika koji su se takmičili u testiranju znanja i eksperimentalnim vežbama na Međuokružnom takmičenju iz hemije, najveći broj plasiranih na državno nadmetanje je iz Gimnazije "Bora Stanković". Jedna od njihovih mentorki, profesorka Ivana Tonsa, ističe da su đaci i do sada bili uspešni na takmičenjima, ali da su ove godine imali nezapamćen uspeh, jer je od 13 učenika koji su prošli dalje čak 12 iz ove niške škole.

Takmičenje iz hemije za đake iz okruga održano je za vikend na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, a učenici su prvog dana radili test, a drugog eksperimentalne vežbe. Svojim znanjem istakli su se učenici niške Gimnazije "Bora Stanković", a jedna od mentorki kaže da su postigli fenomenalne rezultate.

Naša škola je poznata po velikom broju takmičara i uspesima koji oni postižu iz svih nastavnih predmeta i na svim nivoima takmičenja. Međutim, ove školske godine na Međuokružnom takmičenju iz hemije naši učenici su ostvarili nezapamćen uspeh. Naime, od 13 učenika koje Okrug šalje na Republičko takmičenje, 12 učenika je iz Gimnazije "Bora Stanković" - ističe profesorka Tonsa.

Učenica drugog razreda Teodora Obradović, koja je jedna od onih koji će svoje znanje pokazati i na državnom takmičenju iz hemije, kaže da je njihov uspeh rezultat svakodnevnog rada, te se nisu posebno za to pripremali.

I prošle školske godine sam učestvovala na Republičkom takmičenju iz hemije, imam iskustva, nastavila sam da radim i ove školske godine. Naši profesori su nas pripremali kroz redovnu i dodatnu nastavu tokom cele školske godine, razjašnjavali su nam nejasne zadatke i uvežbavali u eksperimentalnom radu. Najzanimljiviji deo takmičenja su mi upravo laboratorijske vežbe. Ponosna sam što smo uspešno pokazali znanje na ovom takmičenju. Očekuje nas Republičko takmičenje sredinom maja, a mi ćemo dotle da damo sve od sebe da se pokažemo u najboljem svetlu - ističe Obradović.

Profesorka kaže da je kao jedna od mentorki ponosna na svoje učenike i na to kako su se pokazali na Međuokružnom takmičenju.

Moram da naglasim da je takmičenje iz hemije specifično jer zahteva od učenika da pokaže osim velikog teorijskog znanja i eksperimentalne veštine, a osim toga i da savlada gradivo koje daleko premašuje okvire školskog programa. Činjenica da imamo ovakve učenike, veoma motivisane, radne, prave zaljubljenike u hemiju, mene i moje koleginice iz aktiva čini veoma ponosnim - dodaje Tonsa.

Republičko takmičenje održava se od 12. do 14. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a na njemu će učestvovati:

Učenici prvog razreda: Jana Ranđelović - prvo mesto, mentor Ivana Tonsa, Lana Danković - drugo mesto, mentor Ivana Tonsa, Tadija Živković - treće mesto, mentor Jelena Milić, Mihailo Batanjac - četvrto mesto, mentor Jelena Milić i Marko Branković - peto mesto, mentor Ivana Tonsa.

Plasirali su se dalje i učenici drugog razreda: Pavle Mitić - prvo mesto, mentor Ivana Tonsa, Teodora Obradović - drugo mesto, mentor Ivana Tonsa, Boris Radosavljević - treće mesto, mentor Ivana Tonsa i Jovan Lazović - četvrto mesto, mentor Ivana Tonsa.

Učenici trećeg i četvrtog razreda koji će predstavljati nišku Gimnaziju na republičkom takmičenju su: Petar Zdravković - prvo mesto, mentor Ljiljana Miladinović, Anita Georgijev - drugo mesto, mentor Ljiljana Miladinović i Jovan Đurić - četvrto mesto, mentor Sandra Stojanović.

Profesorka Tonsa podseća da Gimnazija "Bora Stanković" u Nišu i ove godine upisuje 20 učenika u specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, a sve informacije o upisu i pripremnoj nastavi mogu se naći ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    16:54 // 7. 4. 2023.

    Bravo za decu i za mentore, a i za vas novinare što ste pobrojali i mentore, da znamo ko se koliko angažuje oko dece!

  • Boris Koljidski

    12:45 // 7. 4. 2023.

    2 - 3 su slučajka, 12 nešto govori o profesorima hemije u toj školi; ako nikakva druga vajda (jer većina stvari koja je dobra, brzo bude pokvarena), bar će biti stručnih da mešaju ketamin u kadi. Čestitke!

  • Оскар Питагор

    10:57 // 7. 4. 2023.

    Јес јес, к'ко па да не, коме си врана на раме т'ј си вика иш!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: