Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 9. 6. 2023.

| Društvo

Od 2 dana do 2 meseca pacijenti čekaju radiološke preglede u UKC Niš

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
800x600_magnetna-rezonanca
Na ovu dijagnostiku pacijenti u Nišu čekaju do 2 meseca; foto: JV

Koliko je pacijenata na listama čekanja za dijagnostiku magnetnom rezonancom u UKC Niš nije poznato, ali iz ove ustanove kažu da se pregledi zakazuju u tekućem mesecu, kao i da za usluge MR i CT dijagnostike pacijenti čekaju od 2 do najviše 58 dana. Najveća zdravstvena ustanova na jugu ima dva aparata za magnetnu rezonancu i tvrde da su oba radila bez prekida od početka godine do danas, a pregledano je ukupno 3.775 bolesnika.

Radiološki pregledi i dijagnostika su pacijentima često preduslov da uopšte dođu do liste čekanja za neku operaciju.

Da u Nišu na takve preglede ne čekaju duže od 2 meseca - odgovorili su novinarima iz Univerziteteskog kliničkog centra. 1280x0_magnetna-foto-stefan-markovic Nisu dostavili ni liste čekanja ni liste zakazivanja, ali kažu da se ne čeka duže od 58 dana; foto: JV

UKC Niš ne vodi liste čekanja za MR dijagnostiku različitih delova tela. Pregledi se zakazuju u tekućem mesecu do popunjavanja termina, do 30 dana. Neretko se dešava, da pri zakazivanju pregleda, osigurana lica nemaju medicinsku dokumentaciju koja je predviđena Čl. 3. st. 1. Pravilnika o listama čekanja, te u tom slučaju pacijenti moraju pribaviti istu - objašnjavaju.

Broj pacijenata koji se nalaze na listi čekanja za radiološke preglede u Nišu, iako su tako odgovorili iz Kliničkog, ipak ne mogu da se nađu na sajtu RFZO na šta su novinare uputili.

Ono što je zaključak iz podataka koje su dostavili je da uglavnom za ove preglede prave "liste zakazivanja", a te liste nisu ni za druge procedure javno dostupne. 1280x0_Magnetna-rezonanca-foto-Vanja-Keser UKC Niš ima dva aparata za magnetnu rezonancu; foto: JV

Vreme čekanja za usluge MR i CT dijagnostike u UKC Niš iznosi od 2 do 58 dana. Pri tom, napominjemo da čekanje do 30 dana ne spada u "listu čekanja", već predstavlja listu zakazivanja - dodaju iz Kliničkog.

Pacijenti kojima je potreban snimak magnetne rezonance u UKC Niš imaju na raspolaganju dva aparata - jedan u starom i drugi u novom delu.

Iz ove ustanove su takođe odgovorili da su oba aparata bila u funkciji od početka godine do danas i da nisu imali prekide u radu.

Magnetna rezonanca 1.5T se koristi za dijagnostiku ambulantnih pacijenata za ceo region jugoistočne Srbije. Termini MR 1.5T ambulantnu dijagnostiku su ponedeljak - četvrtak u vremenu od 12h do 20h i petak u vremenu od 8h do 20h. Magnetna rezonanca 3T se koristi za dijagnostiku svih hospitalizovanih pacijenata u UKC Niš. Termini MR 3T za hospitalizovane bolesnike kojima je potrebna dijagnostika su ponedeljak - nedelja u vremenu od 00-24h - odgovaraju.

1280x0_FOTO-KC-1 Ne vode posebne liste čekanja za određene delove tela; foto: JV Od početka ove godine pa sve do 6. juna pregledano je na oba aparata ukupno 3.775 bolesnika - 2.604 ambulantnih i 1.171 hospitalizovan pacijent.

Pregled odnosno dijagnostika jednog pacijenta na MR aparatu, kažu, traje između 30 i 45 minuta.

Podsetimo, novi magnet UKC Niš je dobio otvaranjem nove zgrade pre skoro 6 godina, kada je rušen tek izgrađen zid da bi ova oprema mogla da se unese. Poznato je da je ovaj aparat do danas bar dva puta bio u kvaru - prvi put svega 8 meseci nakon korišćenja, a početkom 2021. godine su oba aparata bila u kvaru, a kada je ovaj noviji popravljen pacijente su pregledali i usred noći, da bi dobili neophodnu dijagnostiku na vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    23:21 // 13. 6. 2023.

    Meni nije poznato po kojim kriterijumima prave liste čekanja i da li su aparati u funkciji, ali znam da i posle godinu dana moje dete još nije stiglo na red za MR.
    A što se tiče pregleda kod dečjeg neurologa takođe slobodan termin u NKC gotovo nikad nisam imala, i uglavnom smo preglede obavljali kod istog doktora koji radi privatno.
    O radu tog doktora nekom drugom prilikom.

  • Dragica

    13:56 // 9. 6. 2023.

    Po kom osnovu je popoćniku v.d. direktora UKC Niš, produžen Ugovor o radu posle navršenih 65 godina. Zašto nije otišao u penziju???

    • Zlobnik II

      15:39 // 9. 6. 2023.

      @Dragica : "Milóm baba ne ide u raj" !

  • Boki

    12:24 // 9. 6. 2023.

    Živimo u zlatnom dobu, zdravstveni sistem besplatan, sve se naplaćuje i plaća se a narod nikad bolesniji. Vlast ide metodom da sve sto može da se izbegne to i primjenjuju. Ljudi umiru kao da su predmeti ali kako vođa reče " Za našu djecu".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: