Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 2. 9. 2019.

| Društvo

Od 2020. autobusi u Nišu moraju da budu niskopodni, sa klimom i internetom

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
autobus
Novi tender, stari prevoznici?; foto: J. C. M.

1. februara 2020. godine na niške ulice bi trebalo da izađu niskopodni autobusi koji će morati da imaju internet i klimu, a biće u obavezi da sistem za hlađenje uključuju na određenim temperaturama. Posao će, kako kažu nadležni, moći da dobiju samo 2 prevoznika, sklopiće ugovor na 7 godina, a za to će se iz budžeta grada izdvajati 350 miliona dinara godišnje. Opozicija kaže da se već spekuliše da će posao dobiti Niš ekspres i Ariva.

Grad Niš i Direkcija za javni prevoz pripremaju javnu nabavku na koju bi trebalo da se jave zaintersovani prevoznici koji bi narednih godina prevozili Nišlije na gradskim i prigradskim linijama.

Trenutna situacija u javnom prevozu grada pokazala je da prethodni tender nije dao željene rezultate, jer je bilo više problema sa prevoznicima. Neki su odustajali, sa nekima su ugovori raskinuti jer su “podmetali” starija vozila, a građani se i danas žale na kašnjenja i vrućinu u autobusima.

Gradski autobus Klime obavezne; foto: Direkcija za javni prevoz Niš Zato je, kako se čulo na Gradskom veću, u prethodnom periodu Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, zajedno sa komisijom koju je forimrao Grad, radio analizu i predložio najbolje rešnje.

Direktor Direkcije Milan Milić kaže da je dolučeno da se ide na javno-privatno partnerstvo sa prevoznicima. Ugovori bi se potpisivali na 7 godina, ali prema njegovim rečima, uslovi će biti stroži nego do sada, a akcenat je stavljen, priča Milić, na kvalitetu prevoza i konforu putnika.

Sva vozila će morati da imaju klima uređaje i ti klima uređaji će morati da rade u onim periodima godine kada je to potrebno. Jednim pravilnikom će biti definisano da ukoliko je temperatura iznad 25 stepeni klima uređaj mora da bude ispravan i mora da radi. Biće propisane novčane kazne ukoliko se ne pridržava toga - kaže Milić.

Svaki autobus će, kako kaže, morati da bude niskopodan i da ima rampu za osobe sa invaliditetom.

autobus Bolja oprema u autobusima; foto: arhiva JV

U vozilima će biti određena oprema - WiFi, brojači putnika i kamere što će takođe dati konfor i kvalitet korisnicima prevoza - kaže Milić.

Autobusi će biti sa EURO 3 motorima, ali će obaveza u ugovoru biti takva, pojašnjava Milić, da svi prevoznici u prve 3 ili 4 godine polovinu svojih autobusa zamene kvalitetnijim koji bi trebalo da imaju motore EURO 4 ili EURO 5.


Jedna nova linija i produženja postojećih

Putnici će od februara naredne godine, kaže Milić, moći da se voze i na novoj liniji od Medoševca do Duvaništa, a autobusi će saobraćati i Bulevarom Medijana.

Dodatna vozila će biti uvedena na kružnoj liniji 34, a linija broj 5 se produžava do raskrsnice ulica Matejevački put i Somborska, ali tek kada se tamo izgradi kružni tok. Linija 10 (9. maj - Ćele-kula) produžava se Bulevarom Medijana do kružnog toka kod Lidla i tu će da se okreće. Time će ljudi moći da odu do tržnih centara, a i deo Duvaništa će dobiti novi vid prevoza - kaže Milić.

autobus Karte i na automatima; foto: S. M.

Većnik Igor Vojinović kaže da karte ne bi trebalo da budu skuplje, sigurno ne u prvoj godini, a ispunjen je i zahtev građana oko zoniranja u delu kod Ekonomske i Ugostiteljsko-turističke škole.

Mi smo do sada imali 4 zone, biće ih 3 u novom sistemu. Neće biti promene cena karata, ostaće kako i sada važe. Veliki broj zahteva se odnosio na učenike Ekonomske i Ugostiteljsko-turističke škole koji su plaćali drugu zonu, ali je ta granica pomerena i oni će sada plaćati prvu zonu - rekao je Vojinović.


Duplo više novca iz budžeta nego do sada

Vojinović pojašnjava da je bilo nekoliko opcija i predloga sistema gradskog prevoza, ali da je odlučeno da se ugovori sa novim prevoznicima potpisuju na 7 godina, kao i da putnike opslužuju samo 2 prevoznika, dok su pre 5 godina to mogla da rade 4 prevoznika.

Grad će po ovom projektu godišnje izdvajati 350 miliona dinara, to je duplo više nego što je do sada plaćano, to je cena kojom ćemo mi kompenzovati da građani ne plaćaju taj trošak, pa zato i neće biti povećanja cena karata. Očekujemo da na ovaj način u narednim godinama građani osete poboljšanje kvaliteta gradskog prevoza - kaže Vojinović.

Igor Vojinović Vojinović kaže da plaćamo duplo skuplje kako ne cena karte ne bi skočila; Foto: JV/V. Milić

Tender bi trebalo da bude raspisan u septembru, a nakon 3 godine sprovođenja ugovora, kako kaže većnik, treba očekivati i sistem elektronske naplate karata.

Očekujemo da to nakon treće godine zaživi kako bi građani mogli nekim savremenim metodama svoje putovanje da plaćaju. Kao svuda u svetu, da li mobilnim uređajem ili kupovinom kartica na nekim vending mašinama, svakako svesni smo da će neko vreme i kondukteri morati da budu u autobusima - rekao je većnik.

U Niškoj inicijativi kažu da se već spekuliše da će posao dobiti Niš ekspres i Ariva, a smatraju i da je period od 7 godina predug i da ostavlja prostor za malverzacije. Takođe, osporavaju i činjenicu da nisu predviđeni električni autobusi, a posebno kritikuju EURO 3 motore.

odbornici Niška inicijativa NIška inicijativa traži studiju na uvid; Foto: J.V.

Treba da se zna da je Euro 3 norma uvedena oko 2000. godine i da to daje mogućnost da opet dobijemo autobuse koji su stari, bučni i zagađuju u velikoj meri vazduh u Nišu. To znači da će moći da se voze autobusi stari oko 20 godina i do kraja isteka ugovora bili bi skoro oldtajmeri - kažu u Niškoj inicijativi.

Podsetimo, poslednji tender bio je raspisan pre 3 godine i vredeo je kao dve trećine budžeta Niša. Iako se tadašnje rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Perišićem hvalilo kako je to dobar primer javno-privatnog partnerstva u praksi se pokazalo drugačije.

Ceo postupak je pratila i afera nameštanja tendera, jer se na snimcima sa sastanka čulo kako se šteluju uslovi za određene prevoznike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dimitrije rakic

    12:58 // 18. 1. 2020.

    Postovani stalno citam o novim autobusima, molim vas ispostujte i izbacite arivu, em na tenderu obecavaju mnogo, a autobusi su stari i toliko buke da ogluvis.Usto nisu niskopotdn nemaju klimu a i sa grijanjem se nemogu pohvaliti. Na liniji 5 koju koriste toliko je neredovna da se neisplati cekati.Redovni autobusi bi smanjili broj motornih vozila na toj relaciji.

  • Viobran Radovanovic

    08:03 // 25. 9. 2019.

    Nis ekspres je u ovom delu Srbije najozniljnija prevoznicka firma sa dobrim voznim parkom i jakom logistokom koja je vrlo bitna u ovom poslu.

  • Isuse

    00:56 // 16. 9. 2019.

    Nemojte da vam je palo na pamet da gasite liniju Zeleznicka-Duvaniste (6), apsolutno mi ne pada napamet da se vozim linijom koja prolazi kroz naselje "OTC", fuj, odvratno. Moze Duvaniste da ima obe linije, ali sesticu ne dirajte.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: