Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 18. 1. 2022.

| Društvo

Od Gradskog narodnooslobodilačkog odbora do Grada Niša - kako je vlast menjala ime i organizaciju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1642493585853
Zgrada Skupštine opštine Niš; foto: Istorijski arhiv

Najviši organ vlasti u Nišu je od Drugog svetskog rata nekoliko puta je menjao svoje ime. Od nekadašnjeg Gradskog narodnooslobodilačkog odbora 1944. godine pa do današnjeg naziva Grad Niš, svaku promenu uslovio je razvoj i organizacija same države, a svaki period za Nišlije predstavljao je novi i drugačiji način funkcionisanja.

Prema podacima iz Istorijskog arhiva Niš, posle oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu u oktobru 1944. godine, komunističke partije krenule su sa formiranjem narodnooslobodilačkih pokreta, kakav je stvoren i u Nišu gde je imao najvišu vlast u gradu. 1642493585845 Odbornici Okružnog NOO, 1944. godine ispred zgrade gde je osnovan odbor; foto: Istorijski arhiv

Nakon oslobađanja grada, njihovi prvi zadaci su bili mobilizacija za front, sređivanje prilika u gradu, snabdevanje građana, obnova privrede, čišćenje razrušenih objekata. Vremenom, kako se situacija smirivala i rat završio krenuli sa standardnim civilnim poslovima - objašnjavaju iz Arhiva.

Kasnije pokret prerasta u Narodnooslobodilački odbor. Prvobitnu organizaciju Odbora, prema dokumentaciji iz Arhiva, činili su Odseci za privredu, zdravlje, prosvetu, saobraćaj, industriju, socijalno staranje, zanatstvo, obnovu, odsek za vezu sa vojskom, uprava za trgovinu i odsek za finansije.

Kako bi se ovi poslovi obavljali što uspešnije i kako bi se uspostavio bliži kontakt sa narodom, gradsko područje podeljeno je u rejone sastavljene od predsednika, potpredsednika, sekretara i dva referenta.

Novi uslovi razvoja naše zemlje uslovili su i promenu organizacije Gradskog narodnooslobodilačkog odbora, koji menja ime u Gradski narodni odbor.

1957. godine dolazi do spajanja Narodnog odbora grada Niša i narodnih odbora Opština Bubanj, Ćele Kula i Crveni Krst, pa naziv prerasta u Narodni odbor opštine Niš.

Kao što i sam naziv kaže narodni odbori, tada posle Drugog svetskog rata je došta ta narodna vlast, ali je pitanje je da li je stvarno bila narodna, jer je ipak i u to vreme partija bila glavna. Komunistička partija je određivala kako će i šta da se radi kroz svoje predstavnike - objašnjavaju iz Arhiva.

1642493585825 Izgradnja bulevara Lenjina; foto: Istorijski arhivVremenom se ukidaju narodni odbori i ustavnim promenama od aprila 1963. godine, Opština Niš postaje Skupština opštine kao najviši organ vlasti i organ društvenog samoupravljanja. Ustavom iz 1974. godine opština postaje samoupravna i osnovna društveno-politička zajednica zasnovana na vlasti i samoupravljanju radničke klase i svih radnih ljudi.

Kreće samoupravljanje da bi se pokazalo svetu kako je Jugoslavija napredna zemlja u odnosu na druge socijalističke zemlje, da partija više neće da se meša u vođenje, u direktno upravljanje, nego da je vode samoupravljači, obični ljudi - kažu iz Arhiva.

Ipak, iako i danas vlada mišljenje da se u socijalističkom periodu živelo najbolje i najbezbednije, podaci sa kojima raspolažu iz Arhiva govore drugačije. Naime, kako kažu, beleže se brojne hronike u Nišu, silovanja, ubistva, a narod je bio suočen i sa nestašicama hrane, mnoge firme su bile u blokadi, a građani su javno pozivani i da uplaćuju pozajmice državi. 1642494245683 Težilo se ka narodnoj vlasti; foto: Istorijski arhiv

Odbacivanjem tekovina revolucije, kako objašnjavaju iz Arhiva, 1991. godine Niš dobija status Grada, kada se prešlo na neutralniji naziv - Grad Niš, a Skupština opštine prestaje da postoji.

Skupštinu Grada Niša na čijem je čelu predsednik skupštine, danas čine i odbornici, njih 61, koje biraju građani na izborima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlajko

    21:41 // 18. 1. 2022.

    Na trećoj slici odozgo,prikazana je akcija kod današnjeg Doma zdravlja u Vojvode Mišića,na uglu sa ulicom V.Tankosića.

  • Ja

    11:21 // 18. 1. 2022.

    Mala nezlonamerna korekcija: ono gore nije fotka izgradnje bulevara Lenjina (današnji Nemanjića) već Bulevar Braće Taskovića (današnji Djindjić). Raskrsnica kod Sremske, apoteka Medijana ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: