Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 7. 8. 2018.

| Društvo

Od Petronijevićevog hapšenja muk u Direkciji za javni prevoz

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
direkcija za javni prevoz
Ko kosi, a ko prevozi - od Petronijevićog hapšenja, ništa se ne zna o radu Direkcije; foto: JV arhiva

Koji prevoznik je dobio posao na tenderu za 3 gradske linije, kako se hapšenje direktora Direkcije za javni prevoz Saše Petronijevića odrazilo na rad ovog javnog preduzeća, ali i ko u njegovom odsustvu rukovodi Direkcijom ostaje nepoznato za javnost, jer se novoizabrani portparol-rukovodilac Nenad Stanković ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke. Danima ćuti i novoizabrani zamenik direktora Ivan Jovanović.

opis radnog mesta Prema sistematizaciji Stankovićeva poslovna obaveza je da komunicira sa medijima, što on ne činiIako mu u opisu portparolskog posla piše da “daje izjave za medije” i “organizuje konferencije za štampu”, Nenad Stanković od hapšenja direktora ovog javnog preduzeća Petronijevića, izbegava novinare Južnih vesti. I zamenik direktora Jovanović sledi Stankovićev primer.

Grad Niš je osnivač Direkcije, ali ni Gradska kuća nije "prava adresa" za pitanja o radu ovog javnog preduzeća. Naime, kakvo je stanje u Direkciji dok je "potresa" kriza oko malverzacija sa nabavkom autobusa na gas, ne zna ni niški većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović, baš kao što nije upoznat ni sa tim ko će od 1. septembra prevoziti putnike na "kružnoj" i linijama Kalač brdo-Sarajevska i Njegoševa-Donji Komren.

Nemam saznanja da postoje problemi u funkcionisanju preduzeća. Za sva pitanja oko tendera (za gradske linije) obratite Direkciji za javni prevoz grada Niša imajući u vidu da je sprovođenje nabavke u njihovoj nadležnosti - rekao je Vojinović.

Podsetimo, početkom jula ove godine, na Gradskom veću Niša odlučeno je da dugogodišnji izvršni direktor Direkcije za javni prevoz Niša Nenad Stanković ubuduće bude portparol ovog preduzeća, a kako je rekao direktor Saša Petronijević, na Stankovićevu poziciju doći će aktuelni predsednik Odbora za imenovanje Ivan Jovanović.

Međutim, na tajnoj sednici Veća, promenjena je sistematizacija Direkcije, pa je Stankovićevo portparolsko mesto postalo i rukovodeće.


"Rukovodstvo Direkcije prekršilo Zakon o javnim nabavkama"

Premda je javna nabavka za prevoznika koji od Nišekspresa, od 1. septembra treba da preuzme linije 7, 12 i 34 završena još 24. jula, do danas ni na sajtu Direkcije, niti na Portalu javnih nabavki nije obavljeno ko je dobio posao. To se kosi sa Zakonom o javnim nabavkama u kojem je definisano da je rok 3 dana za objavljivanje takvog dokumenta.

Naručilac je dužan da odluku o dodeli ugovora objavi na Portalu javnih nabavki i na svojoj internet stranici u roku od tri dana od dana donošenja - piše u Zakonu.

Dobrašinović Dragan Dobrašinović kaže da je rukovodstvo Direkcije prekršilo Zakon neobjavljivanjem odluke o dodeli ugovora prevozniku; foto: Arhiva JVI predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija i građanskih nadzornik u postupcima mnogih javnih nabavki Dragan Dobrašinović ističe da je Direkcija "skrivanjem" odluke o dodeli ugovora prekršila Zakon.

Jasno je definisano Zakonom da su to morali da urade. Oni neobjavljivanjem krše Zakon. Međutim, postoji tu jedan problem, to što nigde nije definisano kakve su sankcije za kršenje Zakona o javnim nabavkama u ovom delu - rekao je Dobrašinović.

Inače, upravo zbog malverzacije sa javnim nabavkama oko kupovine "ekološkog" autobusa, uhapšen je direktor Direkcije Petronijević, kao i predsednik i članovi Komisije za javne nabavke I. C, G. S i S. R. Svi su dobili pritvor do 48 sati, ali je Petronijeviću produžen do 30 dana.

Južne vesti su još pre 5 meseci pisale o spornoj kupovini ekološkog autobusa koji je plaćen preko 80.000 evra, a putnike je prevozio samo nekoliko meseci jer se ubrzo pokvario. Popravljen, izašao je na ulice pa je opet završio u garaži, a Direkcija je krila servisnu knjižicu “problematičnog” autobusa.

Prema zvaničnim podacima beloruski autobus marke “maz” kupljen je polovan, prešao je 380.000 km, promenio je 4 vlasnika, pa je parama građana Niša za 9,4 miliona dinara kupljen odlukom sada već uhapšenih čelnika Direkcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ljuba slavković

    09:20 // 8. 8. 2018.

    I ja i Vi iz Južnih i ceo gard ,svi znmo ko rukovodi Direkcijom za prevoz i bez koga niša i niko ne može da odluči već nekoliko godina.

    • Nenad

      12:06 // 8. 8. 2018.

      Ti, "Brozov omladinac", nemaš moralno pravo da se javljaš. A, ako si zatečen kontatacijom, a ti se podseti zapošljavanja uže familije. I ne samo to, već između ostalog i tvoj dalji rad, kao penzionera na "železnici". Odsvih nezaposlenih, samo si ti stručan, da iako si penzioner nastavljaš na državna jasla. Sram te bilo.

  • dragoljub stamenković

    19:11 // 7. 8. 2018.

    Gusku za predsednika države !

    • Aperkat

      07:02 // 8. 8. 2018.

      I,SANU treba da se razmisli i primi ga u svoje redove!

  • meho iz Niša.

    19:10 // 7. 8. 2018.

    Sve će to srediti Guska a Ivan ne sme da pisne dok mu dotični ne napiše tekst.
    Sve se zna a niko ništa , blago si ga nama !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: