Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 13. 12. 2023.

| Društvo

Od crkvene, preko dečije, do popularne literature - niški Sajam knjiga za svačiji ukus

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG-470e5f67e30af35a56c7231e692a6485-V (1)
foto: N. Š.

Školarce, studente, ljude srednjih godina, ali i penzionere i sinoć je okupio niški Sajam knjiga na kome su mogli da pronađu štiva uz koja će provesti ovu zimu. Iako se pribojavalo da će potražnju knjiga smanjiti mogućnost čitanja na internetu, direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić smatra da se umetnost pisane reči uspela da još jednom pobedi tehnologiju.

Nekoliko generacija Nišlija svedočilo je da ljudi i dalje vole da drže knjige u ruci i osete miris hartiije, koje su i ove godine ispisane različitim književnim žanrovima. IMG_20231212_204809 foto: Tamara Todorović

Na brojnim štandovima u hali "Čair" posetioci su mogli da pronađu antikvarne, crkvene, istorijske, dečije, beletrističke i druge publikacije.

Stripovi, slikovnice i knjige na stranim jezicima takođe su deo širokog asortimana štiva, a čitaoci su pored već omiljenih knjiga pohrlili da pronađu neke nove. IMG_20231212_182038 Crkvene knjige; foto: JV

Volim rusku književnost i za kućnu biblioteku sam uzela Jesenjinova dela. Iako sam ih još tokom srednjoškolskih dana čitala, pozajmljujući ih iz biblioteke, sada sam iskoristila priliku da im nađem mesto na svojoj polici, a verovatno ću uzeti još neke zbirke pesama koje do sada nisam čitala - kaže studentkinja iz Niša.

Sajam je i ove godine pružio priliku da se mladi i neafirmisani pisci promovišu, pa je tako posetiocima predstavljenja i zbirka pesama Pesme etosa, patosa i erosa autora Strahinje Trandafilovića. IMG_20231212_181851 foto: JV

Na knjizi sam radio 5 godina i tu se sakupilo svega i svačega. Od kakvih profesorskih znanja do nekakvih mojih ličnih interesa i želja i emocija. Mislim da zbirka pruža dovoljno skoro svakoj čitalačkoj publici. Dva najvažnija ciklusa u zbirci su ciklus posvete koji je posvećen gradovima koje sam obilazio i ciklus "Dnevnik jednog stranca" gde govorim o svojim odnosima - kaže Strahinja

Upravo ti mladi, od pisaca pa do čitalaca, doprineli su tome da napredne tehnoligije i mogućnost onlajn čitanja ne naštete opipljivoj literaturi, čega se pribojavao i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić. IMG_20231212_183019 Stripovi i dalje žive; foto: JV

Mnogi su smatrali da knjiga neće uspeti da izdrži prilično tešku borbu sa modernim elektronskim medijima u digitalno doba, da će knjige početi da posustaju i nestaju sa istorijske scene, jer zašto bi se štampale knjige ako sve to možemo da imamo i u elektronskoj formi, ali knjiga ne nestaje, već se transformiše - rekao je Savić.

Još mnogo takvih knjiga koje su uspele da se održe na koricama, ali i stripova posetioci će moći da kupe i razgledaju sve do 16. decembra na večano uručenje gradske književne nagrade “Slaviša Nikolin Živković”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bačene pare...

    22:46 // 13. 12. 2023.

    Ovakvi sajmovi su samo za pismene ljude... i BOT-ove iz halu Čair !
    Pa šta ?

  • Auttrikter

    19:14 // 13. 12. 2023.

    @ gaga- pa ,ti je prvi nemas ! Ajde, ne zamajavaj i pametuj !

  • Гага

    16:44 // 13. 12. 2023.

    ...има пуно тога...само нема збирке поезије Бранка Миљковића...а требало би,да је има свака нишка кућа...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: