Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 4. 10. 2022.

| Društvo

Od crvenih paprika do ukusnog leskovačkog ajvara - dug proces sa puno ljubavi

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
20221003_121919
foto: M. M.

Iako širom sveta poznat po ukusnim jelima sa roštilja, leskovački kraj prepoznatljiv je i po proizvodnji crvenih paprika ajvarki. Upravo se miris tih pečenih paprika širi ulicama Leskovca, dok domaćice po tradicionalnom receptu pripramaju neizostavni deo svake zimnice - ajvar.

Paprika se u leskovačkom kraju sadi na preko 2.500 hektara zemlje, a prema podacima iz Poljoprivredne stručne službe, oko trećina zasada je pod vrstom paprike od koje se isključivo pravi ajvar.

Od sadnje paprika pa do krajnjeg proizvoda proces je dug i naporan, ali za poljoprivrednike iz leskovčakog kraja je satisfakcija, kako kažu, to što dobijaju pohvale ne samo iz Srbije, već iz celog sveta. 20221003_122031 Ajvar pripreman od specijalne vrste paprika; foto: M. M.

Nekad je godina bolja, nekad lošija, ali je proces isti. Veoma je dug i naporan, ajvarku sadimo u aprilu, maju, a beremo je kada je crvena, sočna i kada na šporetima najlepše miriše. Međutim, to je tradicija koju čuvamo, naš kraj je po tome poznat, a kada još čujete ili pročitate samo najlepše reči o nečemu što radite, osećate se bolje i lepše - kažu poljoprivrednici.

Da priprema ajvara iziskuje puno vremena slažu se i domaćice, koje za ajavar objašnjavaju da tokom zimskih meseci menja salate, ali može da bude i glavno jelo.

Kupovina na pijacama od proverenih prodavaca naše leskovačke ajvarke, pa onda pečenje, pa da se sve paprike lepo oljušte, pa onda i da se usitne i na kraju da se skuva ajvar. Deluje možda naporno, ali to predstavlja, bar za nas starije, pravo zadovoljstvo. Retko se dešava da neka tegla izdrži tokom zime, jednostavno tokom zime ajvar je glavni. Može kao dodatak uz bilo koje jelo, a možete i samo njega da jedete - kažu domaćice.

Tajna je, kažu, osim ukusnih crevnih paprika iz leskovačkih polja, i u ljubavi sa kojom pripremate ajvar. 20221003_121833 foto: M. M.

Tu su specijalizovani šporeti na drva ili ovi malo noviji. Osim osnovne opreme, šerpi i svih sastojaka koji idu, poput šećera, soli, ulja. Ipak, kao i za sve drugo, neophodna je ljubav prema onome što radite, a mislim do to sve u sebi imamo, jer spremamo nešto što će jesti pre svega naša deca - kaže domaćica.


Do kraja godine i ljutenica postaje zaštićeni brend Leskovca

Roštilj, ajvar, sprža zaštićeni su brendovi Leskovca, a do kraja godine, po rečima direkotra Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Gorana Jovića, to bi trebalo da postane i ljutenica. 20221003_122042 Brend Leskovca; foto: M. M.

Zna se gde je paprika najbolja i ko je prvi po proizvodnji nje. Nadam se da ćemo do kraja godine zaštiti i ljutenicu i da nastavimo da čuvamo naša domaća jela - rekao je Jović.

On je dodao i da će i u narednom periodu Privredna komora nastaviti da pomaže u brendiranju domaće hrane i pića, te da se na taj način stvara pozitivna slika o razvoju juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    19:57 // 4. 10. 2022.

    Kad bi mogla zima da se pretera sa paprike ? Nema nista,uz paprike, bez mesnato a to niko ne promovise !

  • Miloš

    13:15 // 4. 10. 2022.

    Entuzijasti...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: