Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 8. 5. 2018.

| Društvo

Od gradonačelnika Leskovca i načelnika okruga po 1.000 evra za oslikavanje hrama u Dubočici

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
hram svetog simeona mirotocivog leskovac
Gradonačelnik i načelnik Jablaničkog okruga za oslikavanje hrama daju po 1.000 evra, foto: B. A.

Za oslikavanje hrama Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica, čija je izgradnja počela još 2005. godine, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković iz “svog džepa” daće po 1.000 evra.

Iako je i 2013. godine istom hramu donirao 1.000 evra za kupovinu zvona, priča Cvetanović, sada će, zajedno sa načelnikom Jablaničkog okruga donirati novac i za oslikavanje hrama, jer se ulaganjem u verske objekte, čuva tradicija i nacionalni integritet.

Kao prvi čovek grada održavam dobru saradnju između crkvenih i svetovnih vlasti, jer ova saradnja uvek je bila poželjna i kada je ona bila dobra i narodu je bilo dobro. Pored truda lokalne samouprave moja porodica i ja smo veliki poštovaoci pravoslavne vere i pomaganje crkava je tradicija koju dugo negujemo - rekao je Cvetanović.

Dodaje da u očuvanju naših hramova sa svojom porodicom učestvuje od 1989. godine kada su pomogli izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru. Osim ovoga, crkvi Odžakliji u Leskovcu donirali su ikonu Svete Petke i ikonu koja se iznosi za posebne praznike, a pomogli su i u obnovi hrama Svetog Nikolaja u Jarsenovu i hrama posvećenog Svetom Georgiju.

Podsetimo, Cvetanović je, zbog pružanja nesebične materijalne pomoći prilikom obnove manastira Svetog Jovana u Jašunji, ali i drugih svetinja na teritoriji grada, oktobra prošle godine odlikovan ordenom Svetog Save.


Od 2012. godine 35 miliona za rekonstrukciju verskih objekata

Od novca leskovačkih poreskih obveznika za rekonstrukciju hramova, parohijskih domova i crkava je od 2012. godine uloženo 35 miliona dinara.

Sa ulaganjem u verske objekte, priča Cvetanović, krenulo se još dok je on bio predsednik Skupštine i tada je za hram Svetog Simeona Mirotočivog u Dubočici i za Parohijski dom izdvojeno 8 miliona dinara.

Poslednjih 5 godina sa poštovanjem i ljubavlju ulažemo u rekonstrukciju verskih objekata. Leskovac će nastaviti da podržava verske institucije i ove godine milion dinara biće donirano za izgradnju parohijskog doma u Bunuškom čifluku - kaže Cvetanović.

Od novca svih Leskovčana rekonstruisan je manastirski kompleks u Jašunji i za njega je izdvojeno 14 miliona dinara. Istu svotu novca, za izradu krova, fasade i unutrašnje radove, dobio je hram Svetog Simeona Mirotočivog, a izrada fasade Parohijskog doma koštala je 1,8 milion dinara.

Pored ovoga, ističe Cvetanović, uz pomoć donatora u krugu Opšte bolnice izgrađen je paraklis Svetom Nektariju Eginskom, a radovi su koštali 3,5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Dojcinovic

    08:00 // 9. 5. 2018.

    Voljeni gradonacelnik je uvek nesebicno davao!!!

  • dragoljub stamenković

    07:26 // 9. 5. 2018.

    Bravo Mesko !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: