Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 21. 12. 2021.

| Društvo

Od januara veće plate terenskim radnicima JKP "Mediana", direktorima najviše 135.000 dinara

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
autosmećar
Sindikalisti zahtevali kolektivni ugovor i najavljivali i štrajk; foto: JKP Mediana

Novi kolektivni ugovor, koji sindikati JKP Mediana zahtevaju već neko vreme, potpisali su v. d. direktora tog preduzeća Ivan Mihajlović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, a on će važiti od 2022. do kraja 2024. godine. On zaposlenima koji rade teške poslove na terenu donosi povećanje plata za 11%, dok je za direktore uvedeno ograničenje, pa neće moći da primaju više od 135.000 dinara.

Predstavnici šest sindikata niške Mediane najavljivali su avgusta i štrajk ako se kolektivni ugovor ne potpiše što pre i zahtevali da im se zarade isplate po zakonu i da se preduzeće rastereti administracije.

Međutim, štrajk je bio “zamrznut” nakon što su se sindikalisti sastali sa gradonačelnicom i direktorom JKP Mediana, koji su im tada obećali kolektivni ugovor do septembra.

On je ipak potpisan danas i važiće nakon isteka starog, od 1. januara 2022. do kraja 2024. godine, a Sotirovski kaže da će doneti veće plate radnicima Mediane koji sada primaju minimalac.

Ovim potpisivanjem kolektivnog ugovora izdvojićemo radnike i oni radnici koji će raditi najteže poslove na terenu imaće i veće plate i na taj način ćemo ih nagraditi jer čistoća i vizuelni identitet grada zavise od ovih ljudi koji hrane svoje porodice i besprekorno rade godinama bez obzira na vremenske uslove i ostale prilike - navodi gradonačelnica.

Ističe da direktori i zaposleni u menadžmentu neće moći da imaju veće zarade od 135.000 dinara i da se to odnosi na sva javno-komunalna preduzeća u gradu.

Odlučili smo kao Grad da svim direktorima i menadžmentu, ne samo u Mediani, već u svim javno-komunalnim preduzećima, ograničimo zarade tako da neće moći da imaju platu iznad 135.000 dinara, što znači da će mnogi od njih ostati na ovim zaradama od 2021. godine. Ovo povećanje koje je država dozvolila neće se odnositi ni na jedan menadžment u Nišu niti na direktore preduzeća - objašnjava Sotirovski.

V. d. direktora JKP Mediana Ivan Mihajlović kaže da se o novom kolektivnom ugovoru pregovaralo sa sindikalistima na preko 20 sastanaka u proteklih šest meseci i da je on fokusiran na otežane uslove rada.

Najveća prava ostvariće oni zaposleni koji se bave najtežim terenskim poslovima i oni koji su na radnim mestima gde postoje različite specifičnosti po pitanju uslova rada i samog radnog okruženja. Ti zaposleni imaće u narednom periodu po osnovu otežanih uslova rada uvećanje zarade za 11% - ističe Mihajlović.

Predsednik “Samostalnog sindikata” Grozdan Mitić navodi da kolektivni ugovor donosi ravnopravnije određivanje koeficijenta zarade, ali i da su oko te tačke pregovori bili najduži.

Sve ostale tačke nisu bile sporne i relativno smo se brzo usaglasili, jedino je bilo malo dužih pregovora oko određivanja koeficijenata. To podrazumeva da se uzima u obzir stručna sprema, uslovi i kvalitet rada. Pokušavamo da što bolje stimulišemo zaposlene da bi bolje radili i da ne bi bilo pritužbi građana - zaključuje Mitić.

Podsetimo, sindikalisti su se osim na male plate žalili i na problem voznog parka, a zahtevali su i sistematizaciju.

Na probleme u radu Mediane upozoravali su i iz niškog ogranka Pokreta Dveri pošto su tvrdili da su usluge loše, a da ih naplaćuju po visokim cenama, kao i da ima previše zaposlenih u administraciji, a malo na operativnim poslovima i da je tehnička opremljenost loša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jz

    19:00 // 5. 4. 2023.

    Direktor ima 150.000 din platu a radnik 55.000 din,direktor sedi u kancelariji i pije viski,a radnik se muči,i jedva preživljava.I sotirovska je ista kao direktor Medijane.Svi su povezani kao creva a radnik ispašta kao i uvek.To je Srbija.Kao i sve druge firme.

  • Ul. Pavla Jurišića Šturma

    21:30 // 23. 12. 2021.

    Ne iznose smeće parnoj strani ulice već 20 godina! Iako je Vučković skoro podelio kante! Da li su ove kante za turšiju? Povišica-kome?!

  • Poltron

    15:18 // 22. 12. 2021.

    Čistaćica u kragujevački vodovod 47000 a kval. radnik 70000 dok u niškom vodovodu čistaćica prima kao kval radnik. I kad pukne cev nema ko da radi...

    • Torpedo

      21:09 // 22. 12. 2021.

      Kad je tako, trazite da budete cistaci, bas da vidite, kako ce vam nadri direktor odgovoriti .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: