Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 13. 9. 2021.

| Društvo

Od kamera i zaštitnih ograda u Nišu za sada samo najave, nije raspisan ni konkurs za bicikle

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
ograda
Neki bulevari čekaju zaštitne ograde; Ilustracija; foto: Gradska opština Medijana

Postavljanje zaštitnih pešačkih ograda na bulevarima i dodela bicikala neke su od stvari koje su nadležni najavili nakon brojnih saobraćajnih nezgoda i protesta građana u Nišu, ali se te najave još nisu realizovale. Krajem maja usvojen je program korišćenja novca za unapređenje bezbednosti saobraćaja u ovoj godini, a do sada su raspisana tek 4 tendera i završena 2. Gradonačelnica kaže da će ograde i kamere u nekim delovima grada biti postavljene do kraja godine.

Nakon saobraćajne nesreće početkom godine u kojoj su dve osobe poginule na Bulevaru Medijana, bezbednost u saobraćaju došla je u žižu javnosti. Smenjen je načelnik Saobraćajne policije, a iz gradskog Saveta za bezbednost su, između ostalog, najavili da će se u Knjaževačkoj ulici postati razdelna ostrva po sredini kolovoza i zaštitne ograde na nekoliko lokacija u gradu, kao i postavljanje kamera.

biciklistička staza Građani imali primedbe na iscrtane staze i prelaze za bicikliste; foto: T. R.Međutim, većina planiranih stvari nije još nije realizovana, a neki građani se pitaju da li će sva obećanja ostati neispunjena.

Interesuje me da li je i šta urađeno, ako je uopšte urađeno, posle osam meseci od udesa na Bulevaru Medijana, kada su poginula dva naša sugrađana? Od najava da se postave kamere i druge stvari, niko u gradu nije mrdnuo repom. Svako čudo tri dana - kaže Nišlija.

Iako su u nekim delovima grada iscrtane biciklističke staze, konkurs za dodelu bicikala, za koje bi prema najavama Gradskog veća trebalo da bude izdvojeno 5 miliona dinara umesto za nabavku auto-sedišta, još nije raspisan, mada je gradonačelnica Dragana Sotirovski krajem jula rekla da se očekuje vrlo brzo.

Nema ni novih pešačkih ograda na bulevarima, koje su prve na spisku nabavki i za koje je rok bio od juna do avgusta.

Spisak “crnih tačaka”, potrebne opreme, kao i lokacija gde bi oprema bila postavljena - zatražila je pismom gradonačelnica Sotirovski od niške Policijske uprave u januaru, nedelju dana nakon nesreće u Duvaništu koja je nezadovoljne građane izvela na ulice.

saobraćaj Gradonačelnica najavljuje ograde i kamere do kraja godine; foto: MUPSotirovski je prošle nedelje istakla da je policija dostavila Gradu spisak mesta gde su zaštitne ograde i kamere neophodne i da bi neka od tih mesta trebalo da budu pokrivena do kraja godine.

Zaštitne ograde koje se pojavljuju na pojedinim delovima bulevara biće uklonjene i stavićemo velike, profesionalne ograde, koje ni na koji način ne možete da zaobiđete i preskočite. Nadam se da ćemo do kraja godine određene pozicije pokriti. Pre svega, to su Bulevar Zorana Đinđića, Bulevar Nemanjića i zone pored škola. Mislim da ćemo do kraja godine ispuniti taj zahtev policije. Naredne godine ćemo to dopunjavati. Najvažnije je da do kraja godine pokrijemo bar jedan deo tih tačaka - objasnila je Sotirovski.

Ona je prošle nedelje najavila da će park Čair biti rekonstruisan sledeće godine i da će tamo biti napravljen saobraćajni poligon, ali i kutak za bicikliste.

Na pitanje o tome šta je za bolju bezbednost saobraćaja od svega najavljenog početkom godine do sada urađeno, iz kabineta gradonačelnice nema odgovora do objavljivanja ovog teksta.

Jedna od nabavki koju je Grad Niš raspisao polovinom avgusta i koja je završena jeste nabavka opreme za rad saobraćajne policije - pištaljki, baterijskih lampi, stop tablica i fluorescentnih prsluka, a za to je izdvojeno oko 800 hiljada dinara.

Završen je i tender za izradu virtuelnog saobraćajnog poligona za osnovce nižih razreda, u vrednosti od oko 5 miliona dinara, a u petak je Grad Niš raspisao i tender za organizaciju kampanje za unapređenje bezbednosti određenih učesnika u saobraćaju, gde je poseban akcenat stavljen na bezbednost dece i starijih od 65 godina, a za šta je izdvojeno nešto više od 5 miliona.

Za vikend je i za izradu saobraćajnog poligona i edukaciju predškolaca raspisan tender u vrednosti od oko 3 miliona i 300 hiljada dinara.

Podsetimo, o bezbednosti saobraćaja u Nišu intenzivno se govori od početka ove godine, kada su u Duvaništu na trotoaru stradali 12-godišnjak i muškarac srednjih godina, nakon čega su građani više puta protestovali, a jedini epilog, osim hapšenja vozača, bila je smena načelnika Saobraćajne policije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nema ni saobraćjaca u tim novim prslucima i sa stop tablicama

    07:45 // 14. 9. 2021.

    da kažnjavaju pešake i vanpijačne prodavce koji zauzimaju biciklističku stazu, bicikliste koji voze van biciklističke staze, obaraju pešake na pešačkom, niti ih ima da pišu kazne parkiranim na trotoarima.
    Dođu u Nikole Uzunovića da pokupe auto,a preko puta,na kolovozu, skalamerija od koje vatrogasno vozilo ne može da prođe i hladno sve izignorišu, jer prijatelje ne diraju...To je naš javni kazan

  • Banjac

    21:59 // 13. 9. 2021.

    Sta je bilo sa biciklama ?Nesto ih ne spominjes u zadnje vreme.

  • Jova

    21:20 // 13. 9. 2021.

    Ne mogu da verujem o cemu se ovde pise i o cemu se razmislja. Resenje je veoma prosto! Edukovati pesake pod hitno. Ne kultura, ne znanje, ne znaju ni ulicu da pređu. Niko ne gleda, ne zastane već samo istrčavaju na pesačke prelaze mislići da imaju prednost a nemaju uvek! Vec samo u nekim situacijama. Organizujte tibine, edukujte decu po školama. Nema potrebe za kaznama i represijom više!

    • alvirovic treci

      23:47 // 13. 9. 2021.

      Totalno si nepismen, a i sebi dajes za pravo i da komentarises nesto o cemu nemas pojma. Pesak itekako ima prednost na pesackom prelazu u svim civilizovanim zemljama i mozda ti ne stane neki Balkanac ili Arapin. Kada bi takvi kao ti poznavali i postovali zakon ne bi bilo problema. Kada prilazis pesackom prelazu moras da prilagodis brzinu, a ne da dodajes gas da niko ne bi ni probao da predje.

    • Roko Prch

      07:29 // 14. 9. 2021.

      Nekultura, neznanje, nepismenost,.....

    • svi se edukuju tokom školovanja

      08:00 // 14. 9. 2021.

      neka deca idu i na takmičenje Šta znaš o saobraćaju. Problem je što nema kažnjavanja. Da je kazna za nepoštovanje semafora, kao u Sloveniji, 2/3 minimalca, pa da se i piše, baš kao što slovenački policajci sprovode zakon, video bi kako bi se svi setili, u školi naučenih, saobraćajnih pravila. Ne bi bilo bahatog parkiranja, bahatih pešaka, ni usporavanja saobraćaja u brzoj, preticajnoj, traci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: