Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 19. 11. 2019.

| Društvo

Od košnica do katastra - sistem koji pomaže lokalni razvoj

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bulatovic
GIS sertifikat u rukama gradonačelnika Niša; foto: A. S.

Unapređenje sistema zaštite od požara, efikasnije usluge ka građanima i preduzećima, mapiranje košnica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa razvoj turizma - samo su neki od projekata koje će u 19 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Niš, Leskovac, Aleksinac i Vranje, unaprediti Geografski informacioni sistem, a čiju implementaciju podržava EU.

Sertifikati o odobrenim projektima, uključujući i informacije o odobrenom novcu, uručeni su u Gradskoj kući u Nišu, a kako kažu u Delegaciji EU u Srbiji, za ove projekte odvojeno je 1,7 miliona evra.

Tim novcem će biti omogućena nabavka softvera i hardvera, i druge računarske opreme koja će pomoći lokalnim samoupravama da stvore preduslove za održivi razvoj. Uz ove alate lokalne samouprave će moći da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju lokalni razvoj i raspolažu resursima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u - kažu iz EU.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da Geografski informacioni sistemi možda zvuče apstraktno, ali da će projekti na kraju dosta značiti građanima.

Fabrici foto A. S Fabrici ukazao na značaj za građane; foto: A. S.GIS se već primenjuje u mnogim zemljama Evrope. U Italiji ga koriste za praćenje socio-ekonomskih pokazatelja, a u Nemačkoj za privlačenje investitora.

Sertifikat je dobio i Grad Niš, pa će u narednom periodu GIS biti unapeđen i u najvećem gradu juga Srbije. Poseban akcenat biće stavljen na kulturno nasleđe i investicije.

Pre svečane ceremonije gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je sa delegacijom EU i ambasadorom, a kako kaže, sa Evropskom unijom se radi na velikom broju projekata.

Razgovarali smo i planovima za budućnost. Podrška EU, Evropske investicione banke jeste značajna. Mi kao lokalna samouprava pružamo punu podršku ukupnoj politici naše Vlade i naravno politici pridruživanja - rekao je Bulatović.

GIS foto A. S Dobitnici sertifikata; foto: A. S.

Nakon dodele sertifikata ambasador Fabrici obišao je i NiCat - klaster naprednih tehnologija koji će uz podršku EU sprovesti projekat koji treba da pomogne niškim kompanijama iz oblasti informacionih tehnologija da izađu na inostrana tržišta.

Posetu Nišu šef Delegacije EU će završiti obilaskom Startap centra koji će uz evropska sredstva raditi na podršci u razvoju malih i srednjih preduzeća iz sektora video igara, jednoj od najbrže rastućih industrija u svetu.


Odbornik "Niške inicijative" poslao poruku Fabriciju

nonic Nonić sa transparentom; foto: A. S.U toku govora ambasadora EU Sema Fabricija sa svog mesta u publici ustao je odbornik "Niške inicijative" Srđan Nonić koji je podigao transparent na kojem je pisalo "Da li EU podržava diktarore?", kao i poruke o medijskom mraku u Srbiji uz pitanje "Da li je EU slepa?".

Transparent je držao svega nekoliko sekundi, a onda napustio hol Gradske kuće.

Fabrici nije prekidao izlaganje kada je video transparente, ali ih je na kraju prokomentarisao rekavši da ih je video i da je sloboda medija takođe nešto na čemu EU radi, iako je danas u Nišu zbog inovacija. Podsetio je i na moto Evropske unije u Srbiji - EU za tebe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Anonimus

    17:07 // 20. 11. 2019.

    Bravo mali Srecko. Svi pohvatani ali mi s krupni korac grabimo napred u Evropu,vacamo Evropu, vacamo svet, ali nemamo svest.

  • Minioligarh iz Srbije

    16:33 // 20. 11. 2019.

    Preslikani projekat Kremlja oduzimanja kompanija ologarsima u Rusiji dok se svi zale na oligarhiju od koje sve zavisi i za sve se pita kao bas i kod nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: