Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 7. 8. 2020.

| Društvo

Od kraja avgusta antitela na koronu mogu da se doniraju i u Nišu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
donor
Doniranje krvne plame uskoro i u Nišu; Ilustracija; foto: Pikist

Umesto putovanja u Beograd i Novi Sad, donori krvne plazme sa antitelima na virus korona, oni koji su uspešno pobedili bolest, mogu svoju humanu misiju da obave u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu. Do sada je ovo bilo moguće samo u Beogradu i Novom Sadu, ali u Zavodu kažu da čekaju 2 aprata uz pomoć kojih će plazma od donora biti uzimana i u Nišu.

Ivan Grujić iz Leskovca pre oko mesec dana preležao je virus korona. Bio je jedan od prvih pacijenata leskovačke bolnice u drugom piku prvog talasa.

Uspešno se oporavio i nakon ozdravljenja odlučio je da donita krvnu plazmu sa antitelima kako bi pomogao drugima.

U mom slučaju je s jedne strane i navika u porodici, pošto je moj otac više puta davao krv. I ja sam više puta davao krv. Kad dođeš u situaciju da možeš da daš krvnu plazmu već imaš neku vrstu navike davanja - priča Grujić.

On je do sada 3 puta dao krvnu plazmu i sva 3 puta u Beogradu. 2 puta je, kaže, inače putovao zbog posla, pa je ujedno bio i donor, a jednom mu je beogradski Institut za transfuziju krvi organizovao prevoz.

Mislim da je iz Leskovca mali broj ljudi, od nas koji smo preležali i pobedili virus, donor krvne plazme. Imali bismo sigurno veći broj ljudi da je ta mogućnost do sada postojala u Nišu i sigurno bi još neki život bio spašen, makar u Kliničkom centru gde su najteži bolesnici sa juga Srbije - kaže ovaj Leskovčanin.

Prema rečima doktorke Svetlane MIladinović iz niškog Zavoda za transfuziju krvi od kraja avgusta će doniranje krvne plazme sa antitelima biti moguće i u Nišu.

Mi smo u pregovorima i očekujemo da nam Vlada Srbije pošalje 2 aparata i setove. Nadamo se da ćemo najkasnije do 25. u mesecu krenuti sa procedurama. Nišavski region bi kompletno trebalo da bude prebačen ovde za uzimanje plazme - kaže doktorka Miladinović.

Ona nije mogla da kaže zašto ova procedura nije do sada bila moguća u niškom Zavodu, s obzirom na to da smo u 6. mesecu epidemije i da se krvna plazma u Beogradu donira od aprila.

Na to pitanje stvarno ne mogu da Vam dam odgovor. Ako pitate političare oni verovatno bolje znaju odgovor - rekla je doktorka.

Antitela na virus korona kod onih koji su preležali bolest nalaze se u krvnoj plazmi. Zato se ona i donira, a kasnije se koristi u lečenju teško obolelih, zaraženih kovidom 19.

Neke studije pokazuju da se antitela ne zadržavaju duže od 3 meseca, pa je za sve koji bi da budu donori to idealan period da se jave i tako pomognu nekom drugom.

Prijave za doniranje krvne plazme sa antitelima, za sada još uvek u Beogradu i Novom Sadu, moguće su putem sajta donirajplazmu.gov.rs ili na telefon 19819.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vasa

    22:03 // 8. 8. 2020.

    Gde je vd direktorka zavoda osam godina u vd stanju,,protiv zakonito za ginisa,,ne javlja se uopste??

  • Malo sirine

    10:04 // 8. 8. 2020.

    A gde su podaci o broju izlecenih uz pomoc plazme i gde i ko ce se baviti pomenutom terapijom?Reklama donirajte stoji mesecima ispred kriznog staba na konferencijama a ne govori se o lecenju istom.Jel se stvarno ovaj narod smatra ovcama?

  • Kad će to u NATO?

    23:29 // 7. 8. 2020.

    A kol'ko sam ja tu dobar ako to uradim? U USA, ko donira plazmu dva puta nedeljno, što je potpuno bezopasno, jer vam krvna zrnca vrate, samo se plazma donira, dobija nadoknadu od 560 USD mesečno. Čuo sam reklamu na radiju The Breeze, ko hoće može da proveri. Pazite, ni tamo prodaja krvi isl nije legalna, ovo je nadoknada za donaciju. Šokirani ste? E zato su USA USA, a tu je...to, odakle svi beže.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: