Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 17. 8. 2018.

| Društvo

Od najavljene rekonstrukcije trga u Nišu ove godine nema ništa, pomerena za proleće

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Most Tvrđava
Most bi trebalo da bude deo pejzaža Trga kralja Milana; Foto: Screenshot Zavod za urbanizam

Iako je prvobitno najavljivano da će rekonstrukcija centralnog niškog trga sa Tvrđavskim mostom početi na jesen, gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će radovi ipak krenuti sledeće građevinske sezone.

To znači da će rekonstrukcija Trga kralja Milana početi na proleće, a prvi čovek grada kaže da je ovako odlučeno zbog toga što se čekaju sve neophodne dozvole pre početka radova, kako bi se cela planirana površina rekonstruisala istovremeno. trg kralja milana Novi izgled Trga kralja Milana; ilustracija: Gradska uprava Niš

Naša odluka da ovaj projekat bude celovit, da ga ne radimo iz dva dela, upravo zbog situacije u kojoj se grad nalazi - povećanog broja turista, kako ne bismo najuže gradsko jezdgro pretvorili u gradilište kojim se ne može proći tako da smo doneli odluku da kada budemo imali i svu dokumnetaciju za rekonstrukciju mosta da tada u jednom zahvatu krenemo u realizaciju projekta - rekao je Bulatović.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković kazao je ranije da je procedura za dobijanje dozvole za rekonstrukciju mosta komplikovanija jer je izdaje Ministarstvo građevinarstva. Ipak Stanković je tada rekao da očekuje da će sve dozvole biti dobijene do jeseni, te da bi tada i trebalo da krenu radovi.

Međutim, Bulatović kaže da je još u toku dobijanje svih neophodih saglasnosti za rekonstrukciju, ali nije precizirao na koje se tačno saglasnosti čeka.

Prošla se procedura i postupak u kome su nadležna lica, arhitekte i Radna grupa imali svoj predlog koji je prošao proceduru. U toku je dobijanje određenih saglasnosti koje su preduslov za raspisivanje javne nabavke, koja će podrazumevati rekonstrukciju mosta i parterno uređenje prostora. Očekujem da kompletne građevinske dozovle uspemo dobiti sve do kraja godine i raspisivanje javne nabavke - rekao je Bulatović.

Podsetimo, Tvrđavski most je 2016. godine zatvoren za saobraćaj. Početkom 2018. najavljena je rekonstrukcija trga, a Građevinsko-arhitektonski fakultet i Zavod za urbanizam su radili projekte.

Građani su takođe mogli da daju predloge o izgledu Trga, a jedna od ideja je bila da se postave “interaktivni” spomenici - klupe na kojima “sede” glumačke legende poput - Ljubiše Samardžića, Dragana Nikolića, Pavla Vuisića. Ipak, gradski urbanista Nikola Lečić je kazao da bi ovakvi spomenici mogli da budu postavljeni samo tokom festivala, jer su tematski vezani za Filmske susrete.

Direktor Zavoda za urbanizam je rekao da će odluka o postavljanju spomenika i mestima na kojima će stajati biti donesena tek po rekonstrukciji Trga. Jedan od predloga Saveta za kulturno stvaralaštvo je i da se na Trgu podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša.

Trg bi trebalo da bude celina koja se proteže od ulica generala Milojka Lešjanina i Voždove pa sve do Tvrđave, a rekonstrukcija bi obuhvatila i “bugarski parking” i prostor ispred Gradske kuće. Planom je predviđeno da se na Trgu nađe još jedna fontana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dezinformer

    00:39 // 23. 8. 2018.

    Sadite zelenilo, upalismo se od asvalta, betona i ploča, prodjite "strucnjaci" kroz kazandzijasko preko dana, kao da si u ekspres loncu, trg kod konja preko dana je kao teflonski tiganj, ziv goris na suncu po kisi i snegu si tek nadrljao. Pojate u planini bolje izgledaju od ovog grada nakon 6 godina ovih na vlasti.

  • vlada

    23:48 // 22. 8. 2018.

    Neka srede Cair...ono je ruglo od parka...za to im ne treba dozvola...

  • behaton

    15:55 // 19. 8. 2018.

    kad bi bilo pameti onda bi Tvrđavski Most bio ozidan od Kamena i bio jedna Arhitektonska celina sa Tvrđavpm i Kejem. Ali pameti ni na
    vidiku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: