Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 15. 3. 2018.

| Društvo

Od recikliranih čepova kupili kolica Klinici za nefrologiju u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
epening-Klinika-za-nefrologiju;-foto:-JV
Klinika za nefrologiju dobila 3 kolica i šetalicu; foto: JV/J. A.

Nišlije koje su prethodnih meseci sakupljale plastične čepove i učestvovale u akciji “Čepening”, ovog puta su pomogle da Klinika za nefrologiju u Nišu, na kojoj se leče bubrežni bolesnici, dobije 3 kolica i šetalicu, koje će olakšati prevoz pacijenata.

Da bi se kupila jedna kolica, kako kaže članica Udruženja za pomoć ugroženim Nišlijama Gordana Livada, potrebno je bar 400 kg čepova, za koje nakon recikliranja može da se dobije oko 100 evra.

Iako je potreban veliki broj plastičnih zatvarača za kupovinu jednih kolica, dodaje, ponovo su uspeli da sakupe količinu koja je dovoljna da se nabave pomagala za Kliniku. Kolica-i-šetalica;-foto:-JV Klinika za nefrologiju dobila 3 kolica i šetalicu; foto: JV/J. A.

Budući da je težina jednog zatvarača negde oko 2,5 g onda vidite koja je to količina koja je potrebna. Međutim, evo vidite da smo mi dovezli 4 pomagala, troja kolica i šetalicu i to znači da su građani Niša vrlo revnosni u sakupljanju i da pomažu ovu akciji - navodi Livada.

Za 2 i po godine koliko postoji akcija “Čepening” u kojoj Nišlije sakupljaju čvrste plastične poklopce, priča Livada, donirali su 23 pomagala osobama sa invaliditetom, što pokazuje da građani vode računa o tome da čepove ne bacaju u smeće, već ih doniraju udruženju koje ih kasnije reciklira.

Ovog puta su 3 kolica i šetalicu poklonili niškoj Klinici na kojoj se leče oni koji imaju probleme sa bubrezima.

Mi smo već isporučili pomagala Klinici za neurologiju u kojoj su pacijenti najosetljiviji, Klinici za fizikalnu medicinu gde takođe ima pacijenata kojima je potrebna pomoć takve vrste i sada Klinici za nefrologiju. Mi ćemo naravno sa budućim čepovima opremiti i naredne klinike kojima je takva vrsta pomoći potrebna - dodaje Livada.

Direktorka Klinike za nefrologiju Branka Mitić kaže da im je svaka donacija ovakve vrste važna, imajući u vidu težinu pacijenata i njihove potrebe.

Bilo koja vrsta opreme je potrebna Klinici, dodaje, i zbog velikog broja pacijenata koji tamo borave, jer oko 240 bolesnika ima na hroničnom programu hemodijalize svakodnevno, a stotinak na programu peritoneumske dijalize. kolica Klinika za nefrologiju Osoblje Klinike za nefrologiju preuzelo kolica i šetalicu; foto: Čepening

U dnevnoj bolnici se svakodnevno zbrinjava 4 do 5 pacijenata koji za jedan dan dobiju celokupnu dijagnostiku, ambulantni program sa preko 30 pacijenata, stacionarno lečenje sa oko 30 pacijenata, transplantirane pacijente. Sve su to bubrežni bolesnici, ali svako ima svoje specifičnosti i zbog toga nam je potrebno i više te opreme koja će biti stacionirana na različitim mestima na Klinici - pojašnjava direktorka.

Čepovi za ovu akciju se sakupljaju na mnogo lokacija u Nišu - u državnim i privatnim apotekama, prodavnicama, ambulantama, svuda gde ima znak "Čepening". Iz Udruženja poručuju da osim što opremu doniraju klinikama, poklanjaju ih i Nišlijama kojima je njihova pomoć potrebna, te svi koji žele mogu da im se jave na Fejsbuk stranicama "Čepening" i "Pomoć ugroženim Nišlijama", a oni će se potruditi da im izađu u susret.

Podsetimo, humane Nišlije su u okviru ove akcije krajem 2016. godine pomogle da Klinika za neurologiju dobije 4 mehanička kolica.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishlija

    13:41 // 16. 3. 2018.

    Redovno se odazivam skupljanju cepova, ali sam mislio da nabavljena kolica idu idividualnim osobama a ne klinickom centru koji bi trebalo da dobija od drzave koja se stalno hvali da ima para.

  • Gaga

    11:06 // 16. 3. 2018.

    Bravo!

  • Sasa Stojiljkovic

    08:13 // 16. 3. 2018.

    Bravo Vojkane,bravo bivsi komsija,gradska deca svojim delima vracaju nadu da mozemo da budemo dobri ljudi i zivimo u civilizovanom drustvu.Svaka cast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: