Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 9. 6. 2016.

| Društvo

Od riblje čorbe i roštilja do pice na gastro-šampionatu u Nišu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
gastro sampionat
Takmičenje počelo pripremanjem riblje čorbe i paprikaša; foto: J. C.

Najbolji šefovi kuhinja u Evropi, kao i popularni kuvar Stevo Karapandža, ocenjuju jela oko 300 takmičara iz 21 zemlje koji se nadmeću u raznim kategorijama na Međunarodnom gastro-šampionatu danas otvorenom u Niškom sajmištu.

Kulinari, kako profesionalci, tako i amateri, takmiče se u spremanju jela od ribe, riblje čorbe, ribljeg paprikaša, spremanju jela nacionalne kuhinje i jela sa roštilja. Biće održano takmičenje u pripremanju jela pred gostom, a nadmetaće se i somelijeri. gastro-sampionat5-fotoJV Vrhunski kulinari iz Evrope u žiriju; foto: J. C.

Organizovali smo i specijalno takmičenje u boksovima, kada kuvar sam ulazi u boks, dobije određene namirnice i sprema jelo bez ičije pomoći. Tu je veliki pritisak, posebno što ga posmatraju vrhunski kuvari koji su sudije - kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika Niš koje organizuje ovaj šampionat.

gastro-sampionat4-fotoJV Po prvi put i takmičenje u spremanju pice; foto: J. C.Po prvi put će biti održano i takmičenje u pripremanju pice, i to na klasičan, kreativan i alternativan način, a ocenjivaće ih ekipa italijanskih majstora. Oni će i demonstrirati kako se priprema "prava pica".

Najčešće greške koje ljudi prave kada spremaju picu jeste da je previše dugo peku, pa bude previše tvrda ili ne bude dovoljno pečena na dnu. Osim toga, nikako se ne sme koristiti kečap jer u sebi ima sirće što menja ukus pice - objašnjava Nik Venturela, kuvar sa Sicilije.

On napominje da spremanje pice izgleda jednostavno, ali nije to tako, kao i da je najvažniji sastojak paradajz sos.

gastro-sampionat-fotoJV Andrija najmlađi takmičar; foto: J. C.Najmlađi takmičar celokupnog šampionata je 10-godišnji Andrija Marković koji će se nadmetati upravo u spremanju pice. On će se sa mamom Majom takmičiti u kategoriji amatera, a žiriju će se predstaviti picom “4 godišnja doba”.

Na ovom šampionatu rekord Asocijacije gastronoma Evrope pokušaće da obori ekipa kulinara iz Makedonije time što će spremiti najveću količinu jagnjeće čorbe. Plan im se da pripreme čorbu za preko 1.000 osoba, odnosno 4 do 5 kazana od po 300 litara.

Šampionat je otvoren za sve zainteresovani, a posetioci će neke od specijaliteta moći i da degustiraju.


Karapandža zvezda šampionata

gastro-sampionat3-fotoJV Popularni Karapandža po prvi put u Nišu; foto: J. C.Popularni kuvar sa prostora bivše Jugoslavije Stevo Karapandža, koji je predsednik žirija na šampionatu, zvezda je ovogodišnjeg kulinarskog takmičenja u Nišu.

Obožavaoci ga susreću, mole za zajedničku fotografiju, a on priznaje da mu popularnost i nakon toliko godina ne smeta.

Po prvi put sam u Nišu i jedva čekam da kušam sve specijalitete, posebno jela od ribe i roštilj. Veseli me što vidim puno mladih takmičara, što obećava da naša struka, naše lepo zanimanje, ima svoju budućnost - kaže Karapandža.

Objašnjava da će u ocenjivanju prvo vrednovati ukus, a potom i izgled, odnosno prezentaciju jela, način pripreme i higijenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Djordjevic

    15:46 // 9. 6. 2016.

    Ali nekih stvari ima što ne govore se svima, već se samo nekom šapnu, ti znaaaaš... Ah, detinjstvo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: