Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:32, 3. 12. 2018.

| Društvo

Od sledeće godine još tri privatna niška vrtića besplatna za mališane

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vrtic
Trebalo bi da se smanji lista čekanja na kojoj je trenutno oko 1.700 mališana; ilustracija; foto: "Pčelica"

Na spisku vrtića u kojima će deca moći da idu besplatno, od januara 2019. biće još tri privatna vrtića, za koje će Grad Niš da regresira troškove boravka, najavljuje Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, a to bi trebalo da smanji listu čekanja, na kojoj je oko 1.700 mališana.

Još se ne zna sa kojim vrtićima će Grad da potpiše ugovor, ali Popovićeva uverava da će pored tri privatna obdaništa u koja mališani od prošle godine idu besplatno, početkom godine moći da idu u još tri.

Stvorili smo mogućnost da još tri vrtića dobiju mogućnost finansiranja i regresiranja troškova boravka dece, delimično ili potpuno. Sada imamo 3 vrtića, biće još 3, ukupno 6 vrtića biće finansirana od strane Grada, znači biće regresirani troškovi boravka dece u njima - napominje Popovićeva.

I dalje veliki broj dece, njih oko 1.700, čeka slobodno mesto u nekom od 25 vrtića Predškolske ustanove "Pčelica", ali i u privatnim. Popovićeva kaže da se zasad ne zna ni koliko će mališana sledeće godine krenuti u obdanište i koliko će se lista čekanja time smanjiti.

Mi trenutno imamo 250 deteta upisanih u ova 3 privatna vrtića, tako da sve zavisi od kapaciteta preostala 3 vrtića, ali sigurno će da se smanji lista čekanja, najmanje za 100 deteta - dodaje Popovićeva.

Iz gradskog budžeta će za to sledeće godine biti izdvojeno 63 miliona dinara, kako piše u obrazloženju, dok će nešto više para dati 2020. godine - 70 miliona.

Ovu odluku već je usvojilo Gradsko veće, ali da bi počela da se primenjuje moraće to da učine i odbornici na nekoj od narednih sednica niške Skupštine.


Deca Nišlija sa invaliditetom besplatno i u privatne vrtiće

Besplatan vrtić u Nišu imaju treće i četvrto dete, dupli blizanci, trojke i četvorke, deca ratnih vojnih invalida, a odnedavno u vrtiće "Pčelice" mogu da idu i mališani čiji jedan ili oba roditelja imaju prvi ili drugi stepen telesnog oštećenja, bez obzira na to da li su njihovi roditelji zaposleni.

Popovićeva ističe da će ova pravila od naredne godine važiti i za one koji budu upisani u neki od 6 privatnih vrtića. Novina je i to što će se troškovi boravka pojedinih mališana ubuduće umesto iz gradske, plaćati iz državne kase.

Donošenjem novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom stvorila se mogućnost da se izmeni odluka kojom Grad finansira i regresira troškove boravka dece u privatnim vrtićima. Samim tim pojedine kategorije korisnika - deca lišena roditeljskog staranja i deca sa smetnjama u razvoju prelaze u ingerencije Republike, jer je tako Zakonom određeno. Njihov boravak se više ne finansira preko lokalne samouprave, nego će to 100 % da finansira država - pojašnjava sekretarka.

Podsetimo, iako pravo na besplatan vrtić imaju mališani čiji su roditelji osobe sa invaliditetom, a predškolci imaju i besplatnu užinu, većnica za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić je nedavno napomenula da je malo njih iskoristilo tu mogućnost, pa je apelovala na njih da to učine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vesna

    17:04 // 3. 12. 2018.

    U vrticima je sve vise dece, a u prvom razredu osnovne je svake godine sve manje dece. Nije mi jasno gde nestanu ta silna deca posle zavrsenog vrtica?

    • Marija

      10:10 // 22. 1. 2020.

      Odu van zemlje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: