Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 30. 7. 2021.

| Društvo

Od učeničke ideje da od limenki prave solarne panele do saradnje sa svetskom organizacijom

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti

Sa samo 15 godina entuzijasti iz učeničke kompanije Ekolim postali su ozbiljni preduzetnici i direktori u svom poslu, a kroz proizvod "Limenko" odnosno solarnog panela od limenki doprinose očuvanju životne sredine i smanjenju zagađenosti vazduha. Prvi panel pravili su od svog novca, a nekoliko meseci kasnije njihov trud prepoznala je i Svetska organizacija za zaštitu životne sredine, te u saradnji sa njom panele postavljaju u azilima u Nišu i Novom Sadu.

Solarni panel napravljen od iskorišćenih limenki koji služi za dogrevanje prostorija u prelaznom periodu, proizvod je kojim su se učenici niške Gimnazije "Bora Stanković" predstavili na državnom, ali i evropskom takmičenju u preduzetništvu. Za nekoliko meseci postali su niški brend, koji je postao poznat i van granica Srbije.

Tatjana Živadinović je jedan od članova Ekolim-a, ali i drektorka finansija u toj kompaniji, pa kaže da ih je zagađenost vazduha u Nišu podstakla da učine pozitivan korak. ekolim Niški gimnazijalci pripremaju nove projekte; foto: JV

Istraživanjem smo došli da je vazduh u Nišu mnogo zagađen i daljim istraživanjem smo naišli na dogrevanje prostorija korišćenjem ovakvg solarnog panela, tako smo počeli sa proizvodnjom, onda smo se prijavili za takmičenje gde smo sve realizovali - navodi ona.

Prvi panel su napravii ličnim angažovanjem, uložili su svoj novac, a iz male sredine uspeli su da postanu vidljivi i na svetskom nivou.

Trenutno radimo sa još jednom organizacijom to je WWF, to je Svetska organizacija za zaštitu životne sredine i sa njima radimo na postavljanju panela u azilima - dodaje.

Pored Tatjane, kompaniju čine i Rastko Petrović, Jana Simić Kaja Gavrilović i Stevan Ranđelović, a profesorka i mentorka Ana Veljković ističe da su pravi olimpijski tim. Zato kaže da bi država mogla da za takve kompanije i učenike izdvaja sredstva koja će im pomoći u realizaciji ideja.

Učeničke kompanije su obično kompanije koje se baziraju i počinju ni od čega, nego se kasnije bar u gimnazijama razvija potreba za nekim poizvodom i realizacija koja bi otprilike zahtevala da li materijalna sredstva ili druga...Oni su jedan prepoznatljivi brend Niša - kaže Veljkovićeva.

Koji su dalji planovi učeničke kompanije Ekolim, kako funkcionišu kao tim, kao i koliko mladi učenici utiču na podizanje svesti o životnoj sredini možete da pogledate u emisiji 15 minuta na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Plagijati SNS-a

    07:28 // 1. 8. 2021.

    A učenici koji su dobili nagradu u Srbiji jer su rešili kako da ne ostanete žedni u šumi - tako što ćete da zabodete cevčicu u drvo! To već postoji i prikazivano je u filmovima. Žalosno šta se u ovoj zemlji radi. Ali to sve vode SNS nastavnici. Kojima je pamet eto tolika. Nisu deca kriva.

  • Dragan

    11:46 // 31. 7. 2021.

    Kava ideja? Pa to ima na youtube kako da se napravi jos pre nekoliko decenija!

  • LudiMilojko

    03:39 // 31. 7. 2021.

    Interesatno u druge drzave deca stvarno nesto izmisle.Kod nas kopirali sa youtube plagijat i likuju slave ih.Time ih uce vec losim osobinama umesto da ih kazne i pravilno vaspitaju.A solarni paneli od aluminijuma vec 20 godina prodaju kinezi ali niko ziv ne kupuje sa razlogom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: