Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 29. 8. 2014.

| Društvo

Od ukusa vanile do jagnjetine na “Buregdžijadi“

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
burek
Majstori prave burek na licu mesta; Foto: Vanja Keser

Burek sa vanilom, spanaćem ili mesom, kao i jagnjetinom, uvijače sa sirom i mesom - samo su neki od specijaliteta koje na 12. Buregdžijadi majstori ovog zanata nude Nišlijama na devet štandova.

U parku Svetog Save, gde je ova manifestacija sinoć otvorena i gde će se održavati do subote, 30. avgusta, prve večeri su se oko štandova tiskali brojni posetioci u želji da na licu mesta vide kako se spravlja burek, i da probaju ono što u ponudi, ali uglavnom po standardnim cenama od 80 dinara za "četvrt“.

DSC-6438 Velika posećenost prve večeri; Foto: Vanja Keser

Jedna od najvećih atrakcija prve večeri bio je štand majstora iz grčkog grada Seresa kod Soluna, na kome se spremao čuveni grčki slatki burek “bugata“ od vanile i mleka. Osim “bugate”, Nišlije na tom štandu mogu da probaju i druge poslastice, između ostalog i grčki ratluk od badema i putera.

Grci su, kako sami kažu, već šesti put gosti niških “Dana bureka“, a od prošle godine i u Seresu organizuju istu ovakvu manifestaciju na kojoj učestvuju buregdžije iz Srbije.

DSC-6582 Cene bureka standardne; Foto: Vanja Keser

Uprkos činjenici da ove godine neće biti pravljen najveći burek za Ginisa, ipak ni ova “Buregdžijada“ neće “proći” bez specijalnih iznenađenja. Jedan od domaćih buregžija najavljuje da će posetioci večeras na njegovom štandu moći da probaju njegov specijalitet - burek sa jagnjetinom.

- Svake godine se trudimo da imamo nešto novo u ponudi. Tako smo prethodnih godina pravili burek sa belim bubrezima, ali i burek sa lekovitim biljem “lek za dušu i dušmane“, a ovoga puta naš specijalitet će biti burek sa mladom jagnjetinom - objašnjava ovaj majstor.

Njegov sin, koji nastavlja tradiciju spravljanja bureka, nezvanično najavljuje da će večeras, ako ne bude organizacionih problema, pokušati da obori rekord u pravljenju najmanjeg bureka. Na pitanje koliko će najmanji burek biti mali, ovaj mladić kroz osmeh odgovara “To je tajna, dođite pa ćete videti!”.

DSC-6289 Pripremljen i kulturno-umetnički program; Foto: Vanja Keser

Osim što mogu probati burek različitih ukusa, Nišlije će i naredne dve večeri moći da, šetajući parkom Svetog Save, razgledaju štandove sa lekovitim biljem, čajevima i medom, kao i da čuju zvuke domaće i grčke muzike, uživo sa bine kod hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: