Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 15. 12. 2023.

| Društvo

Odabrani dobitnici nagrada 58. Niškog sajma knjiga

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
sajam knjiga, nis, hala cair, foto jv vanja keser 14
Nagrade za izdavačke kuće; foto: JV / Vanja Keser

Tri izdavačke kuće iz Novog Sada, Beograda i Čačka u različitim kategorijama nagrađene su nagradom "Otisak", "Presad mudrosti" su dobile tri beogradske izdavačke kuće, dok su dve niške izdavačke kuće, kao i jedna beogradske izabrane za nagradu "Inicijal".

Nagrada "Otisak" za estetski tretman knjige biće dodeljena Izdavačkoj kući "Prometej" iz Novog Sada za ediciju Reka.

Upečatljivog, svežeg dizajna i jedinstvenih ilustracija autorke Sonje Bajić, koja odstupajući od suvišnih detalja, usmerena ka ključnim porukama naslova, uspeva da stvori efektna dela koja inspirišu i privlače svojom estetikom - navodi žiri.

Za tehnološki tretman odabrano je izdavaštvo "Vulkan" iz Beograda za izdanje 1984, autora Džordža Orvela. DSC_2282 Sajamske nagrade; Foto: Jelena Mišić

Tehnički besprekorno izvedeno kako i zaslužuje ovo kapitalno delo svetske književnosti. Promišljena upotreba štamparskih mogućnosti i dominantna tipografija u službi svedene ilustracije na pravi način dočaravaju atmosferu ovog romana - kaže žiri.

Najbolja u intermedijalnom tretmanu knjige je Izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka za ediciju Atlasi, koja je namenjena deci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Kada je reč o nagradi "Presedan mudrost" za kompletnu produkciju nagrađena je Izdavaka kući "Blum izdavaštvo“ iz Beograda.

Ova izdavačka kuća svojom hrabrošću i prefinjenim uredničkim i grafičkim radom spaja uravnotežen odnos prema domaćoj i prevedenoj književnosti i iskazuje izrazitu aktuelnost u izboru autora i knjiga - obrazlaže žiri.

Nagrada za najvredniju ediciju, dodeljuje se Izdavačkoj kući "Otvorena knjiga“ iz Beograda za ediciju klasika fantastične literature. Poznata i objavljivana klasična dela svetske fantastične literature dobijaju novi književni život svojim odabirom i grafičkom opremom, smatra žiri. Najbolje pojedinačno izdanje pripalo je Izdavačkoj kući "Zavod za udžbenike“ iz Beograda za Rečnik pojmova likovne umetnosti i arhitekture (III tom) grupe autora i Hirurgiju aorte autora Lazara B. Davidovića i saradnika. Sajam knjiga Tri nagrade u tri kategorije; foto: Vanja Keser

Dve značajna i zahtevna izdanja enciklopedijskog karaktera, svako iz svoje oblasti, predstavljaju pravi izdavački poduhvat - kaže žiri.

Nagrada "Inicijal" za autorski doprinos umetnosti ili nauci, nagrađena je Izdavačkoa kuća "Laguna“ iz Beograda za knjigu Svet: porodična istorija autora Sajmona Sibag Montepjorea, a žiri je opisuje kao knjigu velikog intelektualnog zahvata koja tumači istoriju sveta kroz porodične odnose.

Za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, izabrana je niška Izdavačka kuća "Medivest“ za Izabrana dela Miloša Petkovića. Smeli i brižljivo zamišljeni ciklus knjiga niškog autora mlađe generacije predstavlja iskorak u izdavačkom pogledu, smtra žiri.

Naposletnu "Inicijal" za delo koje spaja sadašnjost i budućnost biće dodeljen Izdavačkoj kući "Talija“ iz Niša za knjigu Opšta crkvena istorija autora Jevsevija Popovića, za koju kažu da predstavlja izdavački most između religioznosti i nauke, kao i između prošlosti i naše savremenosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: