Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 4. 10. 2021.

| Društvo

Odata pošta poginulima u Velikom ratu na 103. godišnjicu oslobođenja Vranja

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Spomen kosturnica Vranje
Obeležena 103. godišnjica oslobođenja Vranja u Velikom ratu; foto: Grad Vranje

Svečanom sednicom Skupštine Grada, polaganjem venaca kraj Spomen-kosturnice na Šapranačkom groblju, odavanjem pošte poginulim ratnicima iz grada, obeležena je 103. godišnjica oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

Predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Olivera Đorđević je na prijemu kod gradonačelnika povodom godišnjice oslobođenja istakla da je važno poštovati ljude koji su dali živote za slobodu.

Negovanje kulture sećanja je imperativ i ono čemu mi težimo jeste da uključimo što veći broj mladih ljudi - rekla je Đorđevićeva.

Program obeleževanja 4. oktobra nastavljen je svečanom sednice Skupštine grada na kojoj je o istorijskim činjenicama govorio predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Tokom Prvog svetskog rata Vranje je bilo u sastavu bugarske Moravske vojno-inspekcione oblasti. Vranjanci su pod komandom Milinka Vlahovića učestvovali u Topličkom ustanku. Ipak, ustanici u vranjskom kraju, suočeni sa brojnijim neprijateljem, prešli su u gerilu i tako sačuvali veći broj ljudstva. Nakon proboja Solunskog fronta, Bugarska je kapitulirala, a vojno-inspekciona oblast prešla u ruke Nemaca. Vrlo brzo, jedinice Dunavske divizije ušle su u Vranje 4. oktobra 1918. godine. Sloboda je tada plaćena sa 514 života na frontu i 335 nedužno streljanih - rekao je Tričković.

Ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom, služio je parastos poginulim ratnicima.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je govoreći o herojskoj borbi našeg naroda u Velikom ratu, podsetio da su srpski vojnici za mesec i po dana pregazili protivnika i došli do Beograda.

Na njihovom vojničkom maršu bez presedana, bilo je i naše napaćeno Vranje, koje je bilo u sastavu bugarske Moravske oblasti. Trogodišnja okupacija ovoga kraja biće upisana krvavim slovima u istoriju beščašća, zbog bezumnih bugarskih zverstava nad nedužnim stanovništvom. Nakon sukoba kod Vrtogoša i Dubnice, jedinice Sedmog pešadijskog puka Dunavske divizije pod komandom potpukovnika Dušana Simovića, nešto posle 17 časova 4. oktobra 1918. godine ušle su u varoš. Vranje je dočekalo slobodu - rekao je Milenković.

Vence su položili gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanik, kao i predstavnici Opštine Vranjska Banja, Policije, BIA i udruženja građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: