Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 19. 2. 2017.

| Društvo

Odbili da pregledaju bebu jer majka nije imala sitan novac

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
dom dzravlja prokuplje foto lj.m.
Dok majka tvrdi da su ih vratili sa šaltera, direktor kaže da još nije upoznat sa slučajem; fotzo: Lj.M.

Samo zato što medicinska sestra nije imala sitan novac da vrati kusur, osamnaestomesečna beba nije pregledana u prokupačkom Domu zdravlja, a roditelji su morali hitno da je prevezu u Niš, tridesetak kilometara dalje od Prokuplja, kako bi beba bila pregledana.

Beba je, kako tvrdi majka Nevena Tomić Stojanović iz Niša, bila bez zdravstvene knjižice, kada je medicinska sestra na Dečijem odeljenju prokupačkog Doma zdravlja insistirala prvo da se plati pregled 357 dinara da bi beba uopšte bila pregledana.

Kako pojašnjava razočarana majka, ona je rodom iz Prokuplja i u vreme praznika je bila u poseti rodbini. Nije slutila da će se desiti nešto nepredviđeno i nije ponela dečiju zdravstvenu knjižicu.

U popodnevnim satima 15. februara beba je počela da povraća i dobila je dijareju, pa smo odlučili da potražimo savet lekara. Na šalteru Dečijeg odeljenja u Domu zdravlja bile su dve sestre. Kada sam im objasnila o čemu se radi, da sam iz Niša i da nemam kod sebe bebinu zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da moramo da platimo i da će je onda pregledati dežurni lekar - počinje priču majka.

2 nevena sa bebom foto privatna arhiva Nevena sa bebom; foto: privatna arhivaProblem je nastao kada je izvadila novčanicu od 1.000 dinara.

Kada sam pokušala da dam novac, sestra je rekla da nema sitno i da moram da rasitnim pare. Počela sam da preturam po džepovima, u pomoć je priskočila i moja sestra koja je bila sa mnom, ali smo prikupile tek oko 200 dinara, što za sestru na šalteru nije bilo prihvatljivo  - tvrdi Nevena.

Kaže da je ponudila da plati karticom, pa čak i evrima, ali je medicinska sestra bila neumoljiva i insistirala na sitnom novcu, a na pitanje šta sad da rade, samo je slegla ramenima i više nije htela da komentariše.

Majka je zatim svoje bolesno dete odvezla za Niš, tridesetak kilometara dalje od Prokuplja, kako bi dete bilo pregledano.

Na sreću, ispostavilo se da je beba u redu, ali se zabrinuta majka pita šta bi bilo da je bilo drugačije, te da se radilo o nečem ozbiljnijem, što u tom trenutku niko nije mogao da zna.

Nevena kaže da je pismeno o ovom slučaju obavestila direktora Doma zdravlja, kao i nadležno Ministarstvo.

Sa druge strane, direktor Doma zdravlja Pavle Orbović tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem i da ne može da kaže o čemu se radi.

Prvi put čujem o ovome i ne mogu da tvrdim da li je bilo propusta ili ne. Iskreno, do sada nismo imali pritužbe na rad sestara na Dečijem odeljenju, ali ću koliko već sutra videti o čemu se radi i, ako je bilo propusta, odgovorni će biti kažnjeni – rekao je direktor Orbović.

Naglašava da je pravilo da se beba prima na pregled bez obzira da li ima knjižicu ili ne, pa čak i da, ukoliko roditelj nema da plati, račun se naknadno šalje na kućnu adresu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • svetlana milovanovic

    23:12 // 20. 2. 2017.

    Muka mi je od medicinskih sestara koje znaju vise i od doktora ... Svaka cast
    izuzecima, ali sve su redji. Mislim da su deca oslobodjena participacije...
    Safronije

  • Oscar Pitagor

    10:06 // 20. 2. 2017.

    Моја тетка се пре онесвестила у бусу градског превоза. Шофер одмах зауставио поред приватне клинике. Унешена је унутра, прегледана, добила инфузију и немам појима шта све... Нити она нити сестра која јој је била у пратњи нису имале новац а ни документа. Отишле су кући без било каквих проблема или условљавања. Ујак је, сазнавши то, после пар дана отишао и оставио клиници 3.000 - у знак захвалности.

    • Ivan Ognjanović

      12:14 // 20. 2. 2017.

      Zasto minus ovom komentaru? Jel ne verujete da se ovo desilo ili mislite da covek reklamira privatne klinike? Da reklamira, napisao bi koja je klinika, a da laze da se desilo nema razloga zaista. Ovo sto se u Prokuplju desilo je van svake pameti. Pa mogla je da zadrzi hiljadarku dok ne donesu sitno ili da jednostavno NE NAPLATI jer je hitno. Ovo sto je uradila je bruka i zasluzila je otkaz.

  • istina

    09:46 // 20. 2. 2017.

    Znate,moje dete su primili u cacansku bolnicu bez knjizice koju sam zaboravio u Nisu.Rekli su mi samo da je dostavim kasnije.Poslali su mi je roditelji u toku dana i sve je bilo ok,tako da ja u ovo ne mogu da verujem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: