Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 2. 3. 2016.

| Društvo

Odbor Univerziteta: Suzana Kostić ne može ostati dekan

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-Suzana-2-resize
Dekan Fakulteta umetnosti Suzana Kostić; foto: artf.ni.ac.rs

Nakon što je inspekcija Ministarstva prosvete naložila Savetu Fakulteta umetnosti da izabere novog dekana jer je sadašnja dekanica Suzana Kostić prekršila kodeks, i Odbor za statutarna pitanja niškog Univerziteta je ocenio da ona ne može ostati na tom mestu.

U šturom odgovoru koji je stigao na zahtev nekoliko profesora sa Fakulteta umetnosti, a koji potpisuje predsednica Ljiljana Živković, ovaj Odbor citira član Zakona o visokom obrazovanju koji propisuje da dekan, između ostalog, ne može biti neko ko je prekršio etički kodeks, a potom poziva na poštovanje ovog Zakona.

Odbor za statutarna pitanja smatra da se svi organi upravljanja, poslovodni organi i stručni organi svih fakulteta i Univerziteta moraju pridržavati odgovarajućih odredaba Zakona o visokom obrazovanju i Statuta fakulteta - navodi se u dokumentu Odbora.

Inače, ocenu da je Suzana Kostić povredila Kodeks, donelo je Veće Komiteta za profesionalnu etiku, koje je takođe telo Univerziteta.


Šta je Odbor za statutarna pitanja?

Kako se navodi u Statutu niškog Univerziteta, Odbor za statutarna pitanja je stručno i savetodavno telo Senata, Saveta i rektora koje prati primenu Statuta i ostalih opštih akata Univerziteta.

Odbor za statutarna pitanja upozorava rektora, Senat i Savet o slučajevima nepridržavanja Statuta od strane organa Univerziteta, odnosno njegovih visokoškolskih jedinica i predlaže mere za prevazilaženje nastalih problema - navodi se u članu 46. Statuta.

Podsetimo, Suzana Kostić je, prema izveštaju Etičkog komiteta, povredila kodeks jer je na konkursu za izbor jednog profesora “vodila aktivnu kampanju protiv jednog od kandidata”.

Komitet joj je izrekao meru javne opomene, ali po Zakonu o visokom obrazovanju ona ne bi mogla da ostane dekan.

Međutim, Savet fakulteta je nije smenio, već je odluka Komiteta okarakterisana kao “proceduralno nekorektna, nepravedna i tendenciozna”.

Inspekcija Ministarstva prosvete je potom “ukazala na potrebu pokretanja postupka izbora dekana, s obzirom na odluku Veća komiteta za profesionalnu etiku u kojoj je utvrđeno da je Suzana Kostić učinila povredu Kodeksa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mille

    22:05 // 3. 3. 2016.

    Ako cemo po istom principu onda treba preispitati rad i ostalih dekana jer ima ovakvih slucajeva i na Elektronskom, Masinskom, Medicinskom ...

  • shaft

    18:42 // 3. 3. 2016.

    Ako se Bata drvar ukljuci,sve je moguce!Kao vrli akademski gradjanin,treba da iznese svoje misljenje po ovom slucaju!

  • Joja

    10:10 // 3. 3. 2016.

    Šta reći, držimo palčeve da jednom pobedi pravda u ovoj nazovi državi. Možda je to mali korak, ali je korak. Toliko je iskompromitovana da stvarno ne zaslužuje da bude ni profesor, a tek dekan....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: