Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 24. 2. 2021.

| Društvo

Odbor za ljudska prava Vranje: Ubistvo 27-godišnjakinje potvrđuje manjkavost sistema

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay
Zakonske mere i strategije usmerene na sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama nisu na adekvatan način odgovorile; foto: Pixabay

U Srbiji je za dve decenije ubijeno više od 300 žena, samo od početka godine u porodično-partnerskim odnosima su ubijene 3 žene, a za još jednu postoji sumnja da je ubio suprug, dok je u Pčinjskom okrugu od 2014. godine ubijeno 13 žena, kažu iz vranjskog Odbora za ljudska prava. Podaci, zaključuju, pokazuju da zakonske mere i strategije usmerene na sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama nisu na adekvatan način odgovorile.

Iz Odbora za ljudska prava kažu da su ubice najčešće muškarci, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem. Upozoravaju da brojke mogu biti i veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida u Srbiji još ne postoji.

U Vranju je u subotu, 20. februara, 27-ogodišnjoj devojci, u centru grada i pred očevicima, brutalno oduzet život od strane muškarca. U isto vreme kada se ubistvo desilo, tim SOS Telefona Vranje smestio je još jednu ženu u Sigurnu kuću, zbog direktnih pretnji ubistvom od strane supruga. Ovi događaji pokazuju nam koliko su nasilje i degradiran položaj žena duboko ukorenjeni u našoj okolini - kažu iz Odbora.

Dodaju da je osumnjičeni za ubistvo Vranjanke čovek koji je već ranije osuđivan za ubistvo, kao i za pokušaj ubistva žena, pa treći napad potvrđuje da je sistem zakazao.

Postavlja se pitanje da li se ubistvo 27-godišnje devojke moglo sprečiti? Mediji navode da je ubica povratnik sa ratišta i da je u jednom od prethodnih sudskih postupaka detaljno objašnjavao ratne strahote. Treći brutalni napad potvrđuje manjkavost sistema u kome nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje prema ženama i devojčicama i povratnika sa ratišta, kao i dobre procene bezbednosnih rizika - dodaju iz Odbora.

Mreža žena protiv nasilja, SOS telefon i Kutak za devojke Vranje takođe osuđuju i reagovanje okoline na događaj, kao i senzacionalizam prisutan u medijima koji traže krivicu u devojci čak i kada je brutalno ubijena.

Pozivamo sve sugrađane, ali i medije i predstavnike institucija da uoče jednu važnu činjenicu, da je u pitanju FEMICID, i da je jedan ženski život brutalno oduzet. To što je devojka “bila čuvena po lepoti”, isticanje da je ovo “zločin iz strasti”, kao i nagađanja da li je ili nije bila u partnerskom odnosu sa ubicom nikako nisu, niti ikada smeju biti isticani u kontekstu ovog brutalnog čina i ne smeju biti isticani kao povod ili opravdanje bilo kakvog nasilja prema devojkama. Tražimo direktnu odgovornost nadležnih institucija - kažu iz Odbora.

Podsetimo, 27-godišnjakinja iz Vranja je ubijena u subotu, 20. februara u kafiću na pumpi u blizini glavne autobuske stanice, a 47-godišnjak koji je osumnjičen za njeno ubistvo trećeg dana potere izvršio samoubistvo tokom akcije hapšenja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: