Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 29. 10. 2019.

| Društvo

Odbornica SNS traži besplatne skrining testove na HPV za žene u Nišu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
danijela banićević
Plemenita inicijativa; Foto: M.Z/JV

Kako bi se na vreme otkrio rak grlića materice, niška odbornica Srpske napredne stranke Danijela Banićević predlaže da se iz gradskog budžeta finansiraju beplatni skrining testovi na humani papiloma virus (HPV). Pomoću ovog testa, rak se otkriva na vreme i lakše ga je izlečiti, navodi Banićevićeva.

Ovaj predlog odbornica iz redova naprednjaka iznela je kao odborničko pitanje na današnjoj sednici Skupštine Grada Niša, a kaže da se za ovakvo testiranje zalaže godinama, ali da ne dobija odgovor.

S obzirom da se sprema budžet Grada Niša za 2020. godinu, a za proteklih 7 godina koliko postoji ova inicijativa, nijedan odgovor nisam dobila od nadležnih. Molila bih vas da sa skupštinskom službom pronađete inicijativu. Ako je potrebno ja ću inicijativu podneti još jednom, ako ne, molim da mi se odgovori - rekla je Banićević.

Planira da održi i prezentaciju sa ginekolozima, virusolozima i lekarima kako bi se ukazalo na ovaj problem.

Danijela Banićević objašnjava da bi ovim preventivnim testiranjem na HPV bile obuhvaćene žene u generativnom periodu. Navodi da je Srbija prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice i da svaka četvrta žena koja umre od raka, umre od ove vrste karcinoma.

Ovim bi se spasili životi žena - navodi Banićević.

Ovaj predlog izrekla je u poslednjim minutima današnje sednice niškog parlamenta, uz blagu nezainteresovanost kolega koji su već ustali da izlaze. Odgovor čeka sledeću sednicu ili predlog budžeta za 2020.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ds

    18:28 // 29. 10. 2019.

    Da li može neko dotičnu da obavesti da se HPV tipizacija besplatno radi u zavodu za zdravstvenu zaštitu.

  • Cvetislav

    17:00 // 29. 10. 2019.

    Super odlicno

  • Срба

    16:48 // 29. 10. 2019.

    Бескористан предлог за још једно бацање пара и стварање могућности да се нечији пајташи преко тендера уграђују у државне паре. Гро становништва (поготову у Србији са ниском свести о сексуалном здрављу и безбедном сексуалном понашању) већ је HPV позитиван. Боље тај новац трошите на HPV вакцинацију деце и одраслих до 45. године, а жене нека редовно раде Папаниколау тест једном годишње.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: