Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 30. 11. 2019.

| Društvo

Odbornica Skupštine u Preševu zbog sukoba interesa prekršila Zakon

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
preševo zastava albanija
Odbornica iz Preševa prekršila Zakon zbog nespojivosti funkcija, foto: printskrin

Zbog toga što je istovremeno bila odbornica u Skupštini Preševa i sa tom istom Opštinom zaključila više ugovora prema kojima je učestvovala u sprovođenju javnih nabavki i utvrđivanju statusa izbeglih i raseljenih lica, Agencija za borbu protiv korupcije je utvrdila da je Arzana Bajrami bila u sukobu interesa i zbog toga joj je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Kako se navodi u odluci Agencije, dok je obavljala javnu funkciju odbornika u Skupštini, Bajrami je februara i septembra 2018. godine potpisala dva ugovora o privremeno-povremenim radovima sa Opštinom Preševo, po kojima je njen posao bio izrada analiza stanja i potreba lokalnih malih i srednjih preduzeća, izrada plana kapitalnih investicija za 2018. godinu, izrada baza podataka razvojnih institucija, plan i sprovođenje postupaka javnih nabavki i prikupljanje ponuda u saradnji sa Komisijom za javne nabavke.

Predmet ugovora koji je potpisala marta 2019. godine bio je evidentiranje, prikupljanje, utvrđivanje statusa izbeglih i raseljenih lica u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije.

Za svaki sklopljeni ugovor na period od 6 meseci, Bajrami je dobila iznos od 48.000 dinara.

Agencija je utvrdila da između funkcija koje je Bajrami obavljala postoji odnos zavisnosti, nadređenosti i kontrole i da je na taj način ugrozila nepristrasno vršenje javne funkcije i ugrozila poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, podređujući javni interes privatnom.

Odbornica se, na obaveštenje o pokretanju postupka avgusta 2018. godine, nije izjasnila, dok se na dopunu obaveštenja marta 2019. godine odazvala, dostavivši Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, sklopljen marta 2019. godine, i izjavila da nije bila u komisijama koje su obavljale postupke javnih nabavki.

Navodi imenovane da nije bila član komisije koja je obavljala poslove javnih nabavki nisu od uticaja, jer je u toku postupka nesumnjivo utvrđeno da je imenovana zaključivanjem više ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa Opštinom Preševo, od kojih su ugovori od 6. 9. 2018. i 7. 3. 2019. zaključeni nakon pokretanja postupka i na taj način je ugrozila nepristrasno vršenje funkcije i postupila suprotno odredbama Zakona - navodi se u odluci Agencije.

Novinari Južnih vesti probali su da stupe u kontakt i sa odbornicom Bajrami, međutim ona o odluci Agencije zasad ćuti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bata

    21:40 // 30. 11. 2019.

    Само 48.000,00рсд?Па овде нема ни за њу.Да је узела мало више имало би за све њих и неби било ништа као и за ове из ГИМ-а.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: