Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 19. 4. 2024.

| Društvo

Odbornici Panteleja hitno glasali za novih 726.000 kvadrata za "moderni i evropski" Niš

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Skupština GO Pantelej
Park, crkva, sportski tereni, vrtići, škola i 726 kvadrata uskoro u severnom delu Bulevara svetog Pantelejmona; foto: Nikola Đukić

Urgencijom Gradske uprave za građevinarstvo, održana je hitna sednica Skupština GO Pantelej na kojoj je apsolutnom većinom data saglasnost da se promeni plan detaljne regulacije u severnom delu Bulevara svetog Pantelejmona u zonu mešovite namene. Dok nadležni najavljuju moderan i evropski Niš sa novih 726.000 stambeno-poslovnih kvadrata, opozicija strahuje da će biti nastavljen “urbanistički haos” na štetu sadašnjih vlasnika parcela.

Najbrže rastući Bulevar Svetog Pantelejmona u Nišu, kako ga je Gradsko veće nazvalo, zvanično će dobiti park na oko 3 hektara, a u njemu i crkvu, dva vrtića, sportske terene i dvoranu sa kulturnim sadržajem.

V. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša izjavio je da je ovo prvi plan gde se zgrade neće zidati tako da prozori stanova gledaju u “tuđe spavaće sobe”.

Ceo prostor je oivičen bulevarom, zaključak je da će centralna površina biti tamo gde će biti parkovska površina, verski objekat, škola i vrtići, kao i zdravstvena stanica, koja je na samoj granici jer je potrebno da Hitna pomoć izađe na Bulevar odmah. Prostor je podeljen u nekoliko celina, objekti poslovanja i stanovanja. Mogu da kažem da je predviđeno oko 726.000 kvadrata - rekao je Grmuša.

Ivan Grmuša Ivan Grmuša najavio 726.000 kvadrata poslovno-stambenih objekata; foto: Nikola Đukić U sklopu novoformiranih objekata, čija će ukupna površina iznosti 726.000 kvadrata, kako je Ivan Grmuša najavio, biće izgrađen i multifunkcionalna dvorana u kojoj će građanima biti ponuđen kulturni sadržaj.

Takođe, tvrdi da će investitori koji žele da grade u severnom delu Bulevara svetog Pantelejmona morati svoja sredstva da ulože u javne namene koje će biti u vlasništvu Grada Niša.

Mi smo radili pravnu i ekonomsku analizu i zbog toga će investitor biti u obavezi da učestvuje u izgradnji i komunalne infrastrukture i objektima javne namane, a to u prethodnim planovima nije postojalo. Ovo je ostao jedini čist prostor na Panteleju gde možemo da uredimo da grad kako treba da izgleda. Kada dođe do realizacije dobićemo moderan, evropski Niš, a ne kako se to dešavalo do sada - tvrdi Grmuša.

Tvrdi da građani koji su sadašnji vlasnici parcela u ovom delu Panteleja neće biti oštećeni, jer će Grad Niš sprovesti eksproprijaciju i isplatiti naknadu ukoliko se njihove parcele nađu na površinama javne namene.

Međutim, ukoliko se njihove parcele nađu u novim zonama mešovite namene, građani će morati da sklapaju interne dogovore sa investitorima i tu im Grad Niš neće moći da pomogne.

Slaviša Dinić Slaviša Dinić sumnja da je hitnost sednice bilo zbog izbora koji su 2. juna; foto: Nikola Đukić S druge strane, predstavnik opozicije u Skupštini GO Pantelej Slaviša Dinić, koji je jedini i glasao protiv promene plana generalne regulacije, ističe zabrinutost da što je hitna sednica sazvana uoči izbora i da će biti napravljen još veći urbanistički haos.

Mešovita namena opet uzrokuje urbanistički haos. Možete da radite šta hoćete i ništa vas ne obavezuje da sutra ne menjate opet. Ko od vas veruje da će tu biti park i zelena površina. Da li postoji pravna sigurnost? Investitor koji je od svojih para parcelisao i dao novac da izađe geometar, da li mislite će odustati od zgrade zbog zelene površine. Neko je investirao u nešto i ko će da mu kaže da njegova investicija nije bitna i da će dobiti parcelu na nekom drugom mestu - navodi Dinić.

Zaključio je da će ovim planom biti kažnjeni građani koji su ispoštovali planove prethodnih urbanizacija i navodi da su mnogi vlasnici parcela već najavili tužbe protiv Grada Niša.

Takođe, očekuje da će nakon hitne sednice Skuštine GO Pantelej uskoro biti sazvana i hitna sednica Skupštine Grada Niša na kojoj će sve ove izmene biti usvojene.

Podsetimo, na zemljištu koje se prostire od Crkve Svetog Pantelejmona na Somborskom bulevaru, preko Kotorske ulice do ulice Vase Pelagića, umesto zgrada Narodni pokret Srbije bi hteo da se omogući građanima park poput onog u Čairu i Dom zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:12 // 21. 4. 2024.

    @ PANTALEJKA- Grad ne cine, samo kuće, zgrade, drvce... Grad cine, Ljudi, gradjani! Ako je Pantelej najlepši, po tvojoj sns prici, debelo smo u problemu!
    Nekad bio grad, sad velika palanka!

    • Didi

      22:33 // 21. 4. 2024.

      Slazem se. ako ovako nastave bez plana, svi delovi grada su kao u Indiji planirani.
      ali Pantelej ima potencijala da bude dobro organizovan i urbanizo

  • Klm

    16:36 // 21. 4. 2024.

    E moji čobani. Sve blok do bloka. Nigde drveća, parkova... Posle Nato kriv kad vam deca oboljevaju?

  • Pantejejka

    18:40 // 20. 4. 2024.

    Pantelej, najlepsi deo grada sa ubedljivo najvećim brojem neasfaltiranih ulica.
    Sokaci u dvadeset prvom veku.
    "Skok u budućnost"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: