Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:45, 18. 3. 2021.

| Društvo

Odbornici izglasali zabranu izgradnje MHE na teritoriji opštine Vlasotince

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
reka vlasina
Iz Građanskog fronta Vlasotince kažu da se u pomenutoj odluci ipak ostavlja mogućnost izgradnje pribranskih hidroelektrana. , foto: Agencija Publika

Odbornici lokalnog parlamenta u Vlasotincu usvojili su na današnjoj sednici Skupštine Odluku o zabrani izgradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Opštine Vlasotince. Inicijativu za zabranu izgradnje MHE pokrenula je Grupa građana “Bitka za Vlasinu”, a odluka je usvojena glasovima 29 odbornika, dok 4 bili protiv, jedan uzdržan, a 9 nije glasalo.

U otvorenom pismu koje je Grupa građana “Bitka za Vlasinu” uputila odbornicima piše da je ne teritoriji opštine Vlasotince trenutno aktivno pet derivacionih MHE, koje imaju devastirajući uticaj na životnu sredinu, a po građane i lošu ekonomsku stranu, a da njihova izgradnja ide u prilog samo investitorima i vlasnicima. Zato donošenje odluke o zabrani iz ove grupe vide kao pobedu.

Naplata po novim cenama pristigla nam je već na januarskim računima. Tako je! Mi i bukvalno finansiramo uništavanje sopstvenih reka, tako što našim novcem plaćamo njene „ubice“! Primer: Prema izveštaju EPS-a, firmi Eco Energo Group, u čijem se vlasništvu nalazi osam MHE u slivu Vlasine, država je za otkup struje koju su ove mini hidroelektrane proizvele na NAŠIM opštinskim rekama tokom 2020. godine, platila 1,52 miliona evra. Ako je za “utehu”, to je približno 400.000 evra manje, koliko je firma u vlasništvu Nikole Petrovića dobila u odnosu na prethodnu godinu, jer kako se u izveštaju navodi, “za vreme vanrednog stanja povlašćenim prozvođačima električne energije nije isplaćivana puna cena” - piše u dopisu.

Direktor Vodovoda Zvonko Ilić rekao je u svom izlaganju da užoj zoni sanitarne zaštite, a to je kompletno sliv reke Vlasine, ne mogu da se grade nikakvi objekti osim za vodosnadbevanje.

Nijedan objekat ne može da se izgradi u koritu reke osim objekta vodosnadbevanja, a mini - hidroelektrane to nisu. Interes Opštine Vlasotince je da na postojećoj brani izgradimo prigradsku elektranu da bi smanjili potrošnju struje. Izgrađeno je ne 5, nego preko 15 MHE. Žalosno je što na Bistričkoj reci postoje tri MHE koje su izgrađene mislim 2012. godine, a Bistrička reka je idejnim rešenjem iz 1987. bila planirana za vodosnadbevanje opštine Vlasotince, ta reka više ne postoji - rekao je Ilić.

Ova odluka usvojena je, kako piše u dopisu Grupe građana “Bitka za Vlasinu”, sa zakašnjenjem od 10 godina, a grupa je već dva puta podnosila predlog da prisustvuje skupštinskim sednicama, sa ciljem da iznesu predlog i obrazloženje da se po hitnom postupku izmeni Prostorni plan opštine, a na osnovu koga bi se trajno zabranila izgradnja MHE. Zapravo, tek izmenom Prostornog plana će i konačno biti zabranjena gradnja. Osim toga, ovom odlukom se zabranjuje gradnja derivacionih MHE, a ostavljena je mogućnost izgradnje pribranskih hidroelektrana.

Njima ni na današnjem zasedanju nije dozvoljeno da se obrate odbornicima, a iako je zabrana o izgradnji mini-hidroelktrana bila inicijativa Grupe građana “Bitka za Vlasinu” na sednici su opozicioni odbornici zamerili jer su predstavnici vlasti to predstavili kao predlog i inicijativu SNS-a.

Podsetimo, ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je prošlog meseca donošenje zakona koji bi zabranio gradnju MHE u zaštićenim područjima, ali tačan datum njegovog donošenja nije precizirala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ljiljana pavlovic

    15:01 // 19. 3. 2021.

    Bravo , bravo , bravo.

  • Bata

    23:39 // 18. 3. 2021.

    Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: