Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 30. 11. 2023.

| Društvo

Odbornici menjali planska dokumenta za niška naselja, jedan od razloga je dalekovod u Brzom Brodu

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
skupština
Odbornici usvojili izmene zbog ozakonjenja, dalekovoda i spajanja ulica; foto: JV-Nikola Đukić

Kako bi građani mogli da ozakone svoje objekte, kako je objasnio v. d. direktora Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša, odbornici niške Skupštine su usvojili izmene planova detaljne regulacije naselja Sečanica i Ostrovica, kao i Kameničkog visa i poteza Kamenica - Cerje, a to znači da će ubuduće u tim područjima moći i da se gradi infrastruktura koja nedostaje. U Opštini Medijana plan je menjan zbog dalekovoda u Brzom Brodu koji treba da bude podzemni, objasnio je Grmuša, ali i da bi se neke ulice povezale.

Neke od prvih odluka koje su doneli odbornici na jučerašnjoj sednici Skupštine, na kojoj su raspravljali i u čije vreme se živelo bolje, ali i usvojili odluku o DKC-u dok su radnici protestovali, odnosile su se na planove detaljne regulacije u Sečanici, Ostrovici, Kameničkom visu i delu između Kamenice i Cerja.

Kako je novinarima objasnio v. d. direktora Zavoda za urbanizam Niš Ivan Grmuša, to znači da će vlasnici sada moći da ozakone svoje objekte u ovim mestima.

Suština ovh planova je stvaranje planskog osnova za ozakonjenje objekata na tim područjima koji su u obuhvatu sva tri plana. Između ostalog i stvaranje planskog osnova za izgradnju nedostajaće komunalne infrastrukture, tu se pre svega misli na saobraćajnu, elektro infrastrukturu, komunalnu, kao i razvoj potencijalnog turističkog potencijala na tim područjima, naročito na području Kamenički vis - rekao je Grmuša.

To se odnosi i na vikend-naselje Paprat kod Kameničkog visa, za koje je rekao da će biti ozakonjeno više od 30 objekata.

Usvojene su i izmene Generalnog urbanističkog plana Niša Niša 2010-2025, a Grmuša je naveo da se to odnosi na užu i širu zonu sanitarne zaštite vodoizvorišta Medijana.

Izmenjen je i Plan generalne regulacije Opštine Medijana, a objasnio je zbog čega.

Tu se misli na dalekovod u Brzom Brodu koji treba da bude podzemni, misli se na saobraćajni priključak iz ulice Maksima Gorkog na Bulevar Vojvode Mišića i uvođenje novog saobraćajnog rešenja, odnosno povezivanje Romanijske ulice sa Bulevarom Nemanjića. Ovim planom je obuhvaćeno - obuhvat pored reke Nišave, gde prolazi inače saobraćajnica važećim planskim dokumentom, s tim što se stvara planski osnov da kablovi umesto nadzemno, idu podzemno - istakao je Grmuša.

Grmuša je rekao da je to učinjeno na inicijativu građana Brzog Broda, kojima je Vučić pre početka kampanje to obećao, a zatim i premijerka pre mesec dana, da će dalekovod biti podzemni i da će to koštati građane još 5 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • С трука

    18:49 // 30. 11. 2023.

    Кад се за стручна решења улица пита
    тешког срца признајем - било боље код Тита.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: