Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 14. 9. 2021.

| Društvo

Odbornik Stanković: Grad Niš da obezbedi besplatne udžbenike za đake

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
stanković
Inicijativa odbornika Stankovića; foto: Koalicija "Niš moj grad"

Da Grad Niš obezbedi budžetom za 2022. godinu besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i da se roditeljima koji su platili knjige za prošlu školsku godinu refundira iznos, te da odmaralište "Divljana" opet koriste deca, inicijativa je koju je nadležnima podneo opozicioni odbornik Miodrag Stanković.

Zato što je većina Nišlija u nezavidnoj materijalnoj poziciji i što je za opremanje dva školarca potrebna, kako kaže, minumum jedna prosečna plata, Stanković iz koalicije "Niš moj grad" zahteva da im se olakša tako što će udžbenici za sve biti besplatni.

Kao primere dobre prakse navodi Beograd koji je obezbedio besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, Novi Sad gde su za besplatne knjige za đake prvake i Opštinu Ruma.

Zahtevam da se budžetom za 2022. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2021/2022 godinu refundira u punom iznosu - navodi Stanković.

Prošle godine je odmaralište za decu "Divljana" postalo Prihvatni centar, pa još jedan zahtev Stankovića jeste da se namena vrati i deci omogući pohađanje rekreativne nastave kako bi se smanjili, navodi, veliki troškovi roditelja. inicijativa Dva zahteva odbornika Stankovića; foto: Koalicija "Niš mj grad"

Sa početkom školske godine nameće se pitanje gde će deca pohađati rekreativnu nastavu. Odmaralište Divljana bilo je i više nego pristupačno za đake osnovnih škola. Roditeljima je daleko povoljnije da daju 8.000 dinara za rekreativnu nastavu u Divljani, nego 20.000 i više na Kopaoniku ili negde drugde - kaže on.

Dodaje da je problem "Divljane" prividno rešen, ali ne u potpunosti kako bi deca mogla da borave tamo.

Podsetimo, besplatne udžbenike odobrilo je i Ministarstvo prosvete, ali su roditelji nedavno naveli da ih pojedini direktori škola u Nišu ne odobravaju za upotrebu, već knjige moraju da plaćaju i više od 200 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja licno

    20:51 // 15. 9. 2021.

    Pa i ove besplatne knjige ne daju ceo komplet. Uvek moras da dokupis drugi strani jezik, muzicko, informatiku, tehnicko.

  • A odakle novci?

    10:11 // 15. 9. 2021.

    Ogromna pomoc bi to bila za roditelje. Podrska odborniku

  • Lidija

    10:09 // 15. 9. 2021.

    Direktorima skola je u interesu da roditelji kupuju knjige, ako se tu umesa grad, izgubice procenat.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: