Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 1. 8. 2012.

| Društvo

Odlaganje radova u Pantelejskoj crkvi

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
pantelejska crkva
Plato oko crkve pre betoniranja

Radovi na uređenju dvorišta Pantelejske crkve u Nišu biće obustavljeni zbog obeležavanja slave crkve, a nadležni kažu da tradicionalno održavanje sabora neće ugroziti započete radove.

Rok za završetak radova pomeren je za oktobar.

Plato ispred crkve je skoro gotov, a planirano je da ostatak dvorišta bude izravnjan kako bi sve bilo spremno za prijem gostiju tokom sabora.

U Upravi crkve kažu da održavanje sabora neće poremetiti ni oštetiti ono što je do sada urađeno i dodaju da će odmah nakon toga radovi biti nastavljeni planiranim tempom.

Ovo je potvrđeno i u Opštini Pantelej koja je inicirala i finansira uređenje crkvenog dvorišta.

- Dinamika radova je promenjena zbog praznika, a jedan od razloga bili su i nepredviđeni radovi oko dreniranja zemljišta. Najnovijim aneksom ugovora, koji je nedavno usvojen, definisano je da će radovi biti gotovi do 1. oktobra - rekao je Srđan Savić, predsednk opštine Pantelej.

pant Planiran izgled dvorišta crkve

Da podsetimo, uređenje dvorišta trebalo je da traje 60 dana, ali početak radova je, zbog verskih praznika kasnio dve nedelje. I ranije su zbog nepredviđenih radova rokovi već pomerani.

Inače, pantelejski sabor u ovoj crkvi tradicionalno traje od 8. avgusta, kada počinje proslava Svete Petke, a zatim 9. avgusta na dan slave, a običaj je da se i naredni dan slavi.

- Sveti Pantelejmon je i opštinska slava, pa ćemo sa vladikom i predsednikom opštine to obeležiti sečenjem kolača 9. avgusta, a na dan slave biće služena i liturgija. Ovim povodom očekujemo posete sveštenika iz Niša i okoline jer ovi dani predstavljaju veliko saborsko okupljanje ljudi iz čitave južne Srbije - rekao je protojerej Miroljub, starešina pantelejske crkve.

pantelejska crkva Planiran izgled dvorista crkve

Pantelejski sabor koji je verska proslava, prati i zabavni i prodajni vašar. Tokom jučerašnjeg dana na trotoaru oko crkve obeležena su i mesta za tezge vašarskih prodavaca, koji se svake godine ovde okupljaju, a sinoć je počeo sa radom luna park u dvorištu crkve.

- Taj vašar nije praksa crkve. On putuje iz mesta u mesto kad su praznici i okuplja dosta naroda, a crkva je tamo gde je narod. I narod je crkva, pa je i taj zabavni deo neodvoljiv od sabora - objasnio je starešina crkve.

Luna park postavljen je na uzvišenju crkvenog dvorišta u delu do Somborske ulice, a u crkvi kažu da ni to neće poremetiti radove jer taj deo nije planiran za izvođenje radova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • panta

    13:31 // 1. 8. 2012.

    Taj vasar je ruglo naselja !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: