Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 12. 3. 2020.

| Društvo

Odlažu se pregledi koji nisu hitni u KC Niš zbog korone, rigoroznije kontrole ulaska i kretanja pacijenata

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Odlažu se pregledi koji nisu hitni; Foto: JV/V. Milić

Pregled pacijenata u Kliničkom centru koji nije hitan biće odložen da ne bi bilo gužve u ambulantama, rigoroznije su kontrole zabrane poseta, ograničeno je kretanje ljudi u zgradi, a zaštitna oprema se prosleđuje klinikama koje su najosetljivije - nova su uputstva direktora KC Niš zbog korona virusa. Piše i da je medijima zabranjeno davati izjave bez njegove saglasnosti, ali tvrde da to ne znači da nešto kriju, već da ne žele da se šire dezinformacije.

Novo uputstvo Komisije za bolničke infekcije čiji je predsednik direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović izdato je, kažu, da se korona virus ne bi širio, ali i da bi zaštitili pacijente koji dolaze u Klinički centar i osoblje. KC Samo hitni pacijenti u čekaonicama da ne bi bilo gužve; ilustracija; foto: Klinički centar Niš

Na prvom mestu je prezakazivanje pregleda svim pacijentima gde je to moguće, a pojašnjavaju da to znači da će pacijentima kojima nije hitno da dođu na pregled on biti odložen.

Ne vraćaju se pacijenti i ne govori im se "nećemo da vas pregledamo". Radi se samo prezakazivanje u IZIS-u da bi se smanjila gužva u hodnicima i time sprečilo eventualno širenje epidemije odnosno virusa ukoliko ga neko ima. Znači ako neko dođe sa povredom, treba da se ušije, sa ogromnim bolovima, naravno da se prima - pojašnjavaju u KC Niš.

Na Infektivnoj klinici u Nišu je prema zvaničnim podacima četvoro zaraženih korona virusom na lečenju i oni su stabilno. Nezvanično i iz brojnih izvora kruže informacije da je zaraženih mnogo više.

Međutim, u KC tvrde da daju prave podatke, a jedna od stavki u novom uputstvu je da je zabranjeno da se medijima daju informacije bez konsultacije sa direktorom Zoranom Radovanovićem. Ipak, tvrde da to nije naloženo zato što nešto kriju. Infektivna ambulante Tvrde da ima dovoljno respiratora i zaštitne opreme; foto: Vanja Keser

Da se ne bi širile dezinformacije, niko ništa ne krije, u 9 i 19 sati na sajtu sve informacije objavljujemo, po zakonu i preporuci smo to dužni i ništa ne sme da se krije - ističu u KC Niš.

Zabrana poseta u Kliničkom traje već mesec i po dana, ali će sada biti stroža. Kažu da civili ne smeju da ulaze u zgradu zbog bezbednosti, kako pacijenata, tako i zaposlenih, a obezbeđenje je na svojim mestima i proverava svakog ko pokuša da uđe.

U uputstvu takođe piše da je ograničeno kretanje i pacijenata koji su primljeni u KC, a iz ove ustanove objašnjavaju da je ta mera uvedena kako bi moglo da se prati njihovo stanje i da bi mogli odmah da izoluju pacijenta kod koga se pojavi sumnja da ima virus.

Naloženo je i da se na svim jedinicama obezbede prostorije za prijem onih za koje se sumnja da imaju respiratorne infekcije ili simptome korona virusa.


Ministarstvo kupuje respiratore, u KC kažu da ih ima dovoljno

Iako je Ministarstvo zdravlja, kako piše dnevni list Danas, raspisalo hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti podeljeni zdravstvenim ustanovama, u KC Niš kažu da ih ima dovoljno, ali ne govore o kojem broju je reč. Pojašnjavaju da su to mašine koje koriste najteži pacijenti, a da je Niš dobio najsavremenije respiratore kada je otvoren novi Klinički i da su uz stare potpuno "pokriveni".

Tvrde i da imaju svu potrebnu zaštitnu opremu koja se deli po prioritetu.

Prioriteti za podelu zaštitne opreme: dečije klinike, GAK, Klinika za plućne bolesti, pored već osnovnih za infektivnu i anesteziju. Osim Infektivne koja mora da ima sve i ima sve, respiratore i zaštitnu opremu, maske, naočare, odela, naravno da štitimo i najosetljivije kategorije - dodaju u KC.

maska Radnici sumnjaju da ove maske mogu da ih zaštite; foto: JV Neki od zaposlenih u Kliničkom centru kažu da je njihova zaštita to što peru ruke neprestano do laktova kao da se spremaju za operaciju. Dobili su i nove maske, ali kažu da su od najtanjeg papira.

Za sada koristimo ko ima od ranije hirurške, ali ako budemo morali ove, to je problem jer deluje kao da nisu nikakva zaštita - kaže jedan od zaposlenih.

U Upravi KC kažu da maske ne nabavljaju sami, već da su ih dobili od RFZO i da veruju da su kvalitetne, kao i da ih ima dovoljno i da ako im to odobre daju ih i drugim ustanovama i pacijentima u okruženju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andjela Stevanović

    12:20 // 20. 4. 2020.

    Čula sam se sa bakom koja je iseljena iz staračkog doma zbog korone, sada je na ispitivanju u kliničkom centru u Nišu. Nalazi se na odeljenju ortopedije, apelujem ako mogu da se poboljšaju uslovi boravka i ishrane. U razgovoru sa njom sinoć su za večeru imali pire koji nisu mogli da pojedu, bio je loše spremljen, a jutros su im dali samo jednu čašu jogurta.

  • Zorz

    00:15 // 13. 3. 2020.

    A zdravstveni radnici koji u istim klompama setkaju o klinike do klinike pa kod Lafa na pljesku? O tim zarazama da li ce se voditi racuna?

  • Naissus

    18:55 // 12. 3. 2020.

    Od Doma Zdravlja da napravite karantin! Svakog dana je prepun. Ko zna koliko je stvarno broj obolelih ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: