Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:31, 8. 3. 2019.

| Društvo

Odložen izbor direktora Gimnazije “Bora Stanković”, pretnje i prigovori ne prestaju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Bora Stankovic Nis
Kandidati i dalje ujedinjeni u borbi za pravdu; foto: Google maps/printskrin

Zvanično je izbor direktora niške Gimnazije “Bora Stanković” odložen za sledeću nedelju da bi se razmatrali prigovori, ali grupa kandidata koja se već žalila na izborni proces tvrdi da ucene, pretnje i pritisci na Školski odbor ne prestaju. U priču uključuju i aktuelnu direktorku Ljiljanu Zlatanović, za koju tvrde da lobira da na njeno mesto dođe kandidat koji jedini nije iz njihove škole, ali ona na pozive novinara da to prokemantariše ne odgovara.

I dalje složni da “izguraju priču do kraja”, petoro kandidata za direktora iz Gimnazije tvrde da se izborni proces i dalje krši. Školski odbor je juče zasedao i pozvao sve kandidate da u 18 sati predstave svoj program, ali na kraju to nisu ni učinili jer je sednica odložena.

Direktorka nije dozvolila da Školski odbor razmatra naše prijave i prigovore i nije im dozvoljeno da glasaju pa je sve odloženo za sledeću sredu - tvrdi jedan od profesora.

Aktuelnu direktorku, koja za par meseci odlazi u penziju, optužuju i da protivzakonito pokušava da na svoje mesto dovede direktora OŠ “Car Konstantin” Nenada Stefanovića.

On se juče uopšte nije ni pojavio, jer je znao da se proces odlaže. Mi ćemo i na to prigovor da damo, jer se nama niko nije obratio dok sami nismo pitali šta se dešava. Ljudi iz lokalne samouprave su komentarisali i pitali zašto nismo obavešteni, ali im to niko nije objasnio, jer smo mi njima samo marionete i pioni u ovom procesu - kaže jedan od kandidata.

Da se procedura oko izbora novog direktora u niškoj Gimnaziji i dalje ne poštuje profesori pojašnjavaju i time što će njihove prigovore umesto Školskog odbora kome je to posao, razmatrati pravnik škole.

Direktorka time Školski odbor izopštava iz čitave procedure. Ona i dalje diriguje. Dvoje zaposlenih u Školskom odboru iz redova zaposlenih su zato dali ostavke, ali one još nisu usvojene i tako su primorani da učestvuju u ovom procesu - dodaju ogorčeni profesori.

Nakon jučerašnjeg zasedanja Školskog odbora, tvrde, bilo je i suza, jer pojedini članovi tvrde da pritisci na njih na prestaju, da dobijaju preteće poruke i da im nije dozvoljeno da rade svoj posao i po propisima izaberu najboljeg kandidata za direktora.

Ponavljaju da protiv kandidata koji jedini nije iz njihove škole nemaju ništa protiv, ali da je ovakav izborni proces protivzakonit i da je postao posao za tužilaštvo.

Tvrdnje i svedočenja petoro profesora koji su u trci za direktora prvo nije imala vremena da prokomentariše aktuelna direktorka Ljiljana Zlatanović koja je od novinara tražila da je kasnije pozovu, ali nakon toga više na pozive nije odgovarala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera

    08:02 // 11. 3. 2019.

    A kako Ljilja može da bude direktor Metropoliten gimnazije i Bore Stanković u isto vreme? To nikome ne smeta?

    • Koki

      09:04 // 11. 3. 2019.

      To je Zakonom o radu dozvoljeno. Mora malo vise da se cita, a ne samo da se kometarise.

    • Verica

      09:59 // 11. 3. 2019.

      Nisam siguran da je to tacno, a mozda Zakon to dozvoljava. Pitanje je samo da li je to u "moralnom" smislu ispravno. Ne bi trebalo tako da se radi, to lici na neku konkurentsku skolu, pa samim tim.... Medjutim, ako je zakonski ispravno za "moral" se vise niko ne sekira.

    • Boksi

      21:12 // 11. 3. 2019.

      Ovde se ne radi o direktorki gimnazije nego o kandidatima za izbor direktora gimnazije. Da ne menjamo teze. Ko je gde direktor to nije bitno već izbor. Da se izabere najbolji kandidat.

    • Laza

      22:56 // 11. 3. 2019.

      @Boksi. Slažem se. Pa neka neko onda kaže ko je dobio najveći broj glasova od kandidata. Bez obzira da li je bilo lobiranja... Tri dana se prica, a niko to da kaže, koga kolektiv trenutno smatra najboljim i najspremnijim za funkciju direktora?

  • Posmatracica

    21:28 // 10. 3. 2019.

    I u drugim skolama se biraju direktori, pa to skoro i da se ne objavljuje. Cini se da je ovde problem sto je poslednji put direktor biiiiiiiiiiiiiiiiran daaaaaaaaaavno!

  • Jasen

    19:22 // 10. 3. 2019.

    Ja bi kandidovao sve profesore, pa da se glasa i da redom ispadaju...., pa ko ostane... Potrajalo bi to, ali najbolji bi bio izabran.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: