Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 16. 3. 2011.

| Društvo

Odložena rasprava o GUP Niš

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Zbog nedostatka kvoruma odložena sednica Komisije za planove, koja je trebalo da razmatra izmenu predloga Generalnog urbanističkog plana Niša.

Na sednici je trebalo da se razmatra inicijativa građana koji su tražili izmenu namene zemljišta između Vojne bolnice i Stomatološkog fekulteta.

Zahtev građana podržala je i gradski Zaštitnik građana Dobrila Zdravković, koja je od Gradskog veća zatražila da "s obzirom na opšti interes, stvarne potrebe i mogućnosti izađe u susret primedbama građana".

- Tražimo da se poštuje stav odgovornog urbaniste, koji je u ovom delu predvideo poslovno stambenu zonu. Međutim, Komisija za planove je to kasnije poništila i promenila namenu, odnosno vratila Kliničkom centru. Mi već 50 godina ne možemo praktično ni crep na kući da promenimo jer ne možemo da dobijemo dozvole - kaže jedan od građana koji su se danas okupili ispred Zavoda za urbanizam, tražeći da prisustvuju sednici Komisije za planove.

Građani traže da Komisija usvoji zaključak koji je odgovorni urbanista prihvatio na javnoj rasprav, održanoj februara, i da zemljište "vrati" vlasnicima. 

- To zemljište je nacionalizovano pre 50 godina, uz obrazloženje da će se tu graditi deo Kliničkog centra. To pola veka nije učinjeno i kako mi sada da poverujemo da će to sada da urade? Naša prava su ugrožena, jer ne možemo da raspolažemo svojom imovinom - kažu građani.

Predsednik Komisije za planove, Bratislav Pavlović, Južnim vestima je rekao da njega niko nije obavestio o razlozima za otkazivanje sednice, a Mirjana Pešić, načelnik Uprave za planiranje i izgradnju, pojasnila nam je da je problem u tome što na sednicu nije mogao da dođe dovoljan broj članova.

- Sednica Komisije za planove biće održana tokom naredne nedelje - pojasnila je Pešić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis sve vise lici na kasabu

    20:54 // 16. 3. 2011.

    A zasto ti isti gradjani ne kazu kako su napravili te objekte? Da li su i tada (dakle pre 50 godina) trazili i dobili potrebne dozvole? Koliko je objekata napravljeno na divlje, a koliko sa dozvolom? Urbanisticki planovi se ne prave od danas za sutra, vec za decenije koje ce doci. Tako je napravljena i velika pijaca, sve mic po mic, pa Tvrdjave vise nema. Pa onda autobuska stanica. Privremeno je napravljena i "cvetna pijaca", a i poligon iza tvrdjave. Dokle te anarhije, po principu ko se najvese dere taj je u pravu. Tim objektima tu nije mesto. Grad treba da ih izmesti uz pravicnu nadoknadu i jednom za svagda resi problem ovih divlje napravljenih objekata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: