Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 31. 8. 2022.

| Društvo

Odluka o javnim raspravama u niškoj Paliluli - građani bi mogli više da se pitaju o budžetu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
MIRC panel
Odluka usvojena na veću; foto: Media i reform centar Niš

Odluka o javnim raspravama, koju je kreirala niška Opština Palilula, trebalo bi da znači da će se građani više pitati o raspodeli budžeta, odnosno o tome kako će njihov novac da bude potrošen. Usvojena je na Opštinskom veću i spremna je za Skupštinu Opštine, koja bi trebalo da bude održana u prvoj polovini septembra.

To bi podrazumevalo da stanovnici Palilule svoje predloge o budžetu mogu da daju u Opštini i da njena vrata za njih budu otvorena.

Foto MRCN (1) (1) Dimitrijević kaže da je bilo više problema pri izradi; foto: Media i reform centar NišMeđutim, oni koji su radili na izradi Odluke navode da su se suočili sa brojnim izazovima. Govoreći o načinu na koji je Odluka kreirana, profesor Pravnog fakulteta u Nišu Predrag Dimitrijević istakao je da je poseban problem bio to što gradske opštine, prema Zakonu, nemaju status jedinice lokalne samouprave.

To praktično znači da gradska opština nema sve one nadležnosti i kompetencije koje imaju jedinice lokalne samouprave. Samim tim i ne mogu da učestvuju građani u donošenju mnogih odluka koje ta gradska opština i ne donosi, donosi ih opština i grad, ali ne i gradska opština - objašnjava Dimitrijević.

Kaže da su stručnjaci pomogli da se dobiju dve mogućnosti za učešće građana. Prva je takozvana obavezna javna rasprava, kada je reč o statutu, budžetu i važnim finansijskim i planskim dokumentima.

Druga mogućnost je fakultativna javna rasprava, kada građani mogu sami, ako imaju makar 100 potpisa, da pokrenu inicijativu da se neka odluka stavi na dnevni red Opštinskog veća i Skupštine Opštine.

Dakle, mi možemo za sva pitanja koja smatramo da su važna da predložimo kroz jednu inicijativu u skladu sa Odlukom da se ona donese kao dokument ili da se recimo već postojeći akti izmene da bi se prilagodili potrebama i interesima građana - navodi Dimitrijević.

Foto MRCN (5) (1) Rančić smatra da bi i Grad Niš trebalo da usvoji takvu Odluku; foto: Media i reform centar NišNa panelu održanom u niškom Media i reform centru, gde je bilo reči o tome koliko bi usvajanje takve odluke pomoglo da se građani više pitaju o trošenju sopstvenog novca, ekspert za javne politike Nebojša Rančić rekao je da bi bilo dobro da i Grad Niš donese takvu odluku.

Kroz izradu Odluke o javnim raspravama nastala je ideja, dodaje Rančić, da se uspostavi i Institut zelene stolice. To znači da predstavnici organizacija civilnog društva mogu da prisustvuju sednicama Opštinskog veća i Skupštine Opštine.

Naravno, tu nemaju pravo glasa jer tu imaju samo odbornici, ako pričamo o Skupštini ili članovi Opštinskog veća, ako pričamo o Opštinskom veću, ali mogu da aktivno učestvuju u debati, da daju predloge, inicijative, što je još jedan korak unapređenja u demokratiji koja je zasnovana na učešću građana - napominje Rančić.

Foto MRCN (6) (1) Vučković poručuje građanima da budu aktivniji; foto: Media i reform centar NišPredsednik Opštine Palilula Bratislav Vučković smatra da je važno i da građani budu aktivniji i ističe da ima takvih, ali i dosta neaktivnih građana.

Želimo da postignemo što veći efekat. Međutim, ne možete očekivati od građana toliku aktivnost. Ima tu aktivnijih, neki su neaktivniji, ali očekujem da ovaj efekat bude puniji od nevladinog sektora, od organizacija civilnog društva, da oni svojim idejama uzmu aktivno učešće u kreiranju opštinske politike - poručuje Vučković.

Inače, idejni tvorci očekuju da javna rasprava o budžetu Palilule za narednu godinu bude u skladu sa ovom Odlukom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DedaR

    10:45 // 1. 9. 2022.

    Ovo je primer da je Niš mali za pet opština, daj nešto da radimo da opravdamo postojanje, a one samo služe za udomljavanje i parazitiranje poslušn

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: