Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 19. 7. 2020.

| Društvo

Odluke niškog štaba - odlažu se sve manifestacije planirane za avgust i zatvaraju robne pijace

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
stab
U Štabu epidemiološku situaciju u Nišu ocenjuju kao složenu; foto: Grad Niš

Gradski štab za vanredne situacije u Nišu ocenio je na sednici da je aktuelna situacija sa epidemijom korona virusa složena, da većina građana poštuje propisane preventivne mere, ali da je okupljanje mladih na keju i drugim mestima veliki rizik za širenje virusa. Štab je odlučio da se tradicionalni avgustovski festivali i javne manifestacije moraju odložiti, kao i da se privremeno zabranjuje rad robnih pijaca.

U saopštenju Štaba objavljenom na zvaničnom gradskom sajtu Grada Niša, navodi se da se zabrana ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

Odluku da se festivali i manifestacije u avgustu odlože, obrazlažu time da to nije bezbedno za građane. Podsetimo, tradionalno se u avgustu u Nišu, između ostalog, održavaju Nišvil i Filmski susreti.

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio i da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti - navodi se u saopštenju.

Iz Štaba napominju da sve medicinske ustanove u Nišu funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.

Klinički centar Niš je, kako je rečeno, dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih, ali da se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije.

Kada je u pitanju poštovanje preventivnih mera, članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, ali je istaknuto i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere - stoji u saopštenju.

Na sednici štaba su ocenili da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim mestima u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije među tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu.

Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne - kažu u Štabu.

Napominju da je inspekcijama izdat nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera i podsećaju da su predviđene i oštre kazne koje za pravna lica, čiji novčani deo može iznositi i 2 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RadoVan

    13:50 // 20. 7. 2020.

    Svaka pijaca je robna i na pijaci se vrši promet robe je l' da? A roba je sve sto je u prometu , a sad da li je roba prehrambena ,tehnička ili tekstilna , ili... i kojoj robi su "strucni" ljudi zabranili promet nije jasno već dvosmisleno?

  • Realno

    13:20 // 20. 7. 2020.

    Nema logike zatvarate pijace a ne zatvarate tržne centre, fabrike i šaltere valjda prvo treba AKO ZATVARATE DA ZATVORITE TAMO GDE JE NAJVIŠE GUŽVE A NE U AUTOBUSIMA GRADSKOG PREVOZA NEMA POŠTOVANJA PROPISANE DISTANCE tj tamo se odavno ne poštuje niko od putnika ali bar sada ta famozna distanca I DA TI SE KONDUKTERI I KONTROLORI NE UNOSE U FACU KADA GLEDAJU KARTICE sve je nelogično ali bukvalno sve

  • mara

    09:45 // 20. 7. 2020.

    Sad nasa deca kriva, sto izlaze na kej, pa da vasa deca izlaze na ekskluzivnim mestima i sire zarazu.. Da li je to Kisic Tepavcevic rekla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: