Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:29, 10. 11. 2021.

| Društvo

Odobrena izgradnja višespratnice na mestu parka za decu u centru Leskovca, stanari najavljuju nove proteste

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Park
Stanari za odluku o izgradnji višespratnice optužuju Gradsku upravu; foto: M. M.

I pored nekoliko protesta, prikupljenih 1.500 potpisa protiv gradnje, Komisija za planove grada Leskovca odobrila je zahtev privatnog investitora za gradnju višespratnice na mestu gde se sada, između 3 zgrade, nalazi park za decu. U saopštenju stanari zgrada kod popularne ”Pepeljugine vile” za ovakvu odluku direktno krive Gradsku upravu koja je potvrdila tu odluku, ali i navode da su interesi investitora najvažniji, što ih neće sprečiti da nastave sa protestima.

Parcela na kojoj privatni investitor BM Invest grupa želi da gradi višespratnicu nekada je bila u svojini grada Leskovca, koja je prodata 2012. godine, a 2019. godine urbanističkim planom dozvoljena je gradnja višespratnice. Rešenje o gradnji višespratnice Le Zbog ovakve odluke stanari najavili nova okupljanja i proteste; foto: prinstkrin

Stanari okolnih zgrada drugačiju odluku Gradske uprave nisu ni očekivali, pogotovu imajući u vidu da u Komisiji za planove, na osnovu čijeg izveštaja je Odeljenje za urbanizam potvrdilo urbanistički projekat, sedi isti čovek koji je i uradio taj urbanistički projekat za investitora, ali i 2015. godine bio na čelu JP Direkcije za urbanizam i izgradnju. Interesantno je da je baš u toj 2015. godini, a prema Ugovoru o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini, zaključenog 21.03.2012. godine između JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac i Aleksandra Čogurića, trebalo biti poništeno Rešenje o otuđenju građevinskog zemljišta i zemljište vraćeno u vlasništvo Grada, obzirom da prema članu 5 Ugovora kupac nakon tri godine od pravosnažnosti Rešenja nije pomenuto zemljište priveo planiranoj nameni - navode u saopštenju.

U okolne tri zgrade ima preko 300 stanova, a ono što je dodatni motiv stanarima da spreče izgradnju višespratnice jeste to, kako kažu, da je park uvek pun dece, pa će uskoro krenuti sa novim okupljanjima i protestima protiv izgradnje višespratnice.

Podsetimo, protesti protiv gradnje višespartnice krenuli su početkom maja, kada su stanari saznali da investitor na svojoj parceli želi da gradi višespratnicu, a o situaciji kod ”Pepeljugine vile” raspravljalo se i na Skupštini Grada, kada je gradonsčelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio gradnju moderne zgrade sa 62 stana i isto toliko parking mesta, kao i igralištem za decu. Takođe, investitor je protiv okupljenih građana podnosio i krivične prijave.

Sličan problem 2019. godine imali su i stanovnici naselja Dubočica, koji su takođe protestovali i uspeli da spreče zidanje novih zgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    22:11 // 11. 11. 2021.

    Koliko sam video iz medija, kad se ta zgrada bude izgradila urediće se i novi park sa igralištem, zatim parking sa novom ulicom...ne razumem šta ovi ljudi hoće, koliko znam tu je godinama bilo leglo zmija

    • Filip Stojanovic

      18:04 // 2. 1. 2022.

      To sto je "Pepeljuga" u takvom stanju ne opravdava pokusaj da se na ovako malom prostoru podigne jos jedna zgrada sa preko 60 stanova. Pogledajte samo na mapi kako izgleda to podrucje. To je i sad vec prenatrpano, bez dovoljno parking prostora, ulica u kojoj 2 vozila ne mogu da se mimoidju a da ne pricamo o dostavnim i vozilima gradske cistoce. Ovde se jednostavno podrzava samo interes investitora

  • Ma daj

    21:02 // 10. 11. 2021.

    Prvo ovo nije u centru, drugo taj park je leglo narkomana naročito napuštena kuća pored, park je strokav i nije za dečiju igrubolje zgrada nego stroka

    • Pozdrav

      09:27 // 11. 11. 2021.

      Park nije leglo narkomana, a jeste štrokav. Da ne bi bio štrokav trebalo bi i da se održava, zar ne?
      Ovako, više neće biti parka koji je mogao da bude prelep; na njegovom mestu imaćemo nakaradnu višespratnicu investitorskog urbanizma.

  • Olja

    20:54 // 10. 11. 2021.

    Koje nasilje pojedinaca.Bez trunke morala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: