Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 17. 7. 2012.

| Društvo

Održan parastos Draži Mihajloviću

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
Ravnogorci Nis JUZNE VESTI

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Srbije iz Niša, zajedno sa sveštenstvom crkve Svetog Nikole i velikim brojem simpatizera, održali su parastos generalu Dragoljubu Draži Mihajloviću.

Ravnogorci su položili venac na spomenik prvom gerilcu u Drugom svetskom ratu u Karadžićevoj ulici.

- Molebanom i parastosom u crkvi Svetog Nikole, posle jutarnjeg Bogosluženja, podsetili smo sve one koji poštuju srpstvo na besmrtnog đenerala Dražu, odnosno dan kada je mučki nastradao od ruke komunističkih zlikovca - prokomentarisao je za Južne vesti sekretar pokreta Milan Živković iz Niša.

On je na skupu podsetio da je general Mihajlović rođen u Ivanjici,  da je završio oficirsku školu i učestvovao u Balkanskim ratovima, Albanskim pobunama 1913. i 1919.god., Prvom svetskom ratu (Cerska, Kolubarska bitka, Albanska golgota, Solunski front, Kajmakčalanska bitka).

- Drugi svetski rat, ne priznavši kapitulaciju, odlazi na Ravnu goru i organizuje prvi otpor fašistima u porobljenoj Evropi 1941.godine. Tada oslobađa delove Zapadne Srbije, štiti srpski narod od ustaša u NDH i postaje Ministar Vojske u Kraljevini Jugoslavije (u Londonu). Sticajem svetske politike i odlukama Čerčila i Kralja Petra Drugog biva napušten od saveznika i na prevaru uhapšen od OZNE na još neobjašnjiv način. Na montiranom suđenju biva osuđen na smrt 16.jula. a streljan je 17.jula 1946.godine - podsetio je Živković.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: