Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:25, 20. 9. 2012.

| Društvo

Održan pomen na grčkom groblju u Pirotu

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
pirot,-pomen-za-grcke-vojnike.jpg

Na Grčkom vojničkom groblju u Pirotu održan je pomen stradalima u Prvom svetskom ratu i grčkim vojnicima koji su sahranjeni u Pirotu.

Pored grčkog ambasadora Demostenisa Stoidisa, pomenu koji su držali sveštenici Srpske i Grčke pravoslavne crkve, prisustvovao je i gradonačelnik Patre Jonios Diamaras.

Pirot i Patra su bratski gradovi, a lokalna samouprava je zemljište na kome se nalazi grčko groblje poklonila grčkoj državi.

- Želim da se zahvalim predsedniku opštine Pirot i svim gradjanima što se održavaju naše groblje, na kome su junaci Prvog svetskog rata našli svoj mir. Naši ratnici borili su se zajedno za ideale slobode i jednakosti koji su danas osnova čovečanstva. Zbog toga Srbiju i Grčku veže veliko prijateljstvo. Iz istorije moramo da učimo i ne smemo da zaboravimo na ljude koji su dali živote za to - rekao je Diamaras.

Pored delegacija iz Grčke i Pirota pomenu su prisustvovali i predstavnici ambasada Češke, Izraela, Nemačke, Vojske Srbije i boračkih udruženja.

Na Grčkom vojničkom groblju sahranjeno je 358 grčkih vojnika koji su stradali od iscrpljenosti u zimu izmedju 1918. i 1919. godine po završetku Prvog svetskog rata.

Spomenik u njihovu časti izgradjen je 1933 godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: