Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 6. 6. 2011.

| Društvo

Održan prvi TedxNiš

Autor:Srđan RadićIzvor:Južne vesti
foto: Marko Pekić

NIŠ - U velikoj sali niškog Univerziteta uspešno je održan prvi TEDxNiš. Prisustvovalo je oko 150 ljudi, od čega 10 govornika, 100 delegata i određen broj gostiju, novinara, volontera i organizatora događaja.

Konferenciju je obeležio sadržajan program u vidu interaktivnih, multimedijalnih pauza, a svakako najveći utisak jesu predavanja, odnosno govornici koji su, u duhu TED-a, predočili ideje vrednje širenja.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora, zatim i domaćina događaja, profesor matemetike Vesna Babović obratila se prisutnima ukazavši na iskustvo u radu sa decom, fokusirajući se na zanimljive metode prenošenja znanja iz oblasti matematike. Važno je podsticati decu na razmišljanje i korišćenje formula, uključiti đake u nastavni proces uz aktivan pristup učenju.

- Najveća vrednost 21. veka jeste ideja, a do nje deca naročito dolaze u uvodnom delu časa i treba je negovati - zaključila je Vesna Babović.

"Šta možemo naučiti od siromašnih" bio je naslov predavanja Milana Petrovića. Sa impresivnim jednomesečnim iskustvom u radu na samoodrživom projektu u Indiji, Milan je ukazao da su "nova rešenja neophodna tamo gde stara ne daju rezulate". Prikazan je i rezultat Neelam Singh, koja je za tri godine potpuno reformisala privredu jednog indijskog sela, i omogućila lokalnom stanovništvu održivu budućnost samo uz pomoć jake inicijative i lokalnih resursa.

Sonja Stojanović je govorila o njenoj neverovatnoj životnoj priči. Uz nevericu, auditorijum TEDx-a slušao je ženu, rođenu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja se opčarana Jugoslavijom, seli baš u Srbiju, u grad Niš. Danas predaje na Filozofskom fakultetu, i srećno je udata. Prisutnima je ukazala na važnost verovanja u snove, želje i ciljeve koje nas čine srećnim.

Statistički gledano, najjači (najzdraviji) ljudi su rođeni početkom godine, za temeljno vladanje materijom neophodno je 10.000 sati, i o tome kako se uspeh uglavnom isplati govorio je dr Petar Bošnjaković, redovni profesor na predmetu radiologija, Medicinskog fakulteta u Nišu. "Svemu što radi, čovek treba pristupiti sa, entuzijazmom, radošću i poletom".

Možete li da zamislite multifunkcijski daljinski upravljač u vašoj kući? Aleksandar Stefanović prezentovao je "pametnu kuću", sa fokusom na uštedi vremena pri svakodnevnim aktivnostima. Aleksandar smatra da, ukoliko čovek koristi tehniku na pogrešan način, ona može prilično zakomplikovati život, dok ga u suprotnom maksimalno pojednostavljuje i čini lagodnijim.

Govor prof. dr Dragana Gajića bio je ispraćen sa najviše ovacija. Temom "Nije valjda da verujete svemu što vam kažu?" ukazao je na plasiranje neistina, i još veći fenomen prihvatanja tj. usvajanja netačnih informacija. Na primeru sekte koja je verovala da se pojavom Hejl-bopove komete otvaraju vrata raja i pritom navela svoje pripadnike na masovno samoubistvo, skrenuta je pažnja da obmane i laži nisu uvek tako bezazlene kao što izgledaju.

Profesor Gajić je jasnim primerima istakao na naučnu besmislenost astrologije i svakojakih astrolagarija, zatim na konstano objavljivanje i forsiranje pompeznih članaka o Marsu veličine Meseca, eksploziji Sunca, smaku sveta i sl. koji se temelje na neistinama i stvaraju strah i zabunu kod naroda.

- Ne verujete autoritetima, već njihovim argumentima - istakao je Gajić, i dodao da pitanjima "zašto" i "kako" uvek treba proveravati kada se o nečemu piše, te da je sumnja od izuzetne važnosti za kritičko mišljenje.

Uvek fantastični Vladimir Živaljević je objasnio zašto je njemu očajanje u lenjosti najomiljeniji greh i naglasio da je danas traženje posla - posao. Mladima je poručio da "budu deo rešenja" jer će ih poslodavci na taj način najsigurnije angažovati, dok je preduzetnicima poruka da "ne jedu veliki male, već brzi spore".

Nenad Stojanović, mladi kaučsurfer iz Niša pričao je o svojim avanturama tokom mnogobrojnih putovanja po svetu. Iskustva su bila impresivna za razliku od samog izlaganja, ali ako se uzme u obzir da mu je to prvi javni nastup, i da je nedavno došlo do izmene u programu tj. njegovog govora umesto Saše Plećevića, ne treba biti na kraj srca prema ovom mladom čoveku.

U poslednjoj, petoj sesiji, prva se publici obratila Milena Vujičić. Mlada, vedra i energična Milena je podsetila da priroda drži konce i ispričala prisutnima izuzetno iskustvo kada joj se ukazala prilika za avanturističkim putovanjem do Antarktika. Treba pomenuti da je za to ostvarenje u roku od tri nedelje bilo potrebno sakupiti 20.000 evra, u čemu je Milena uspela.

- Bila sam uplašena a istovremeno veoma srećna kada sam sa palube jednog jutra ugledala ogromno belo prostranstvo - dočaravala je Milena, zaključujući na samom kraju izlaganja da je ponosna na njen staus "podstanar planete Zemlje".

Kao poslednji govornik pred auditorijumom se pojavio Ivan Blagojević, osnivač i direktor Nišville produkcije. Izazov je brendirati kulturnu manifestaciju, posebno u Srbiji gde treba biti vičan i veoma uporan kako bi od države, grada i privatnog sektora obezbedio neophodne prihode za budžet Nišvila, objašnjavao je Blagojević i dodao, da je zahvaljujući atmosferi i publici, Nišville na dobrom glasu u međ' svetskim muzičarima.

Na samom kraju, Sanja Ignjatović, menadžer događaja, se zahvalila prisutnima, umetnicima i učesnicima interaktivnih pauza, kao i celom organizatorskom timu na velikoj angažovanosti i posvećenosti prilikom organizovanja događaja. Nakon svečanog zatvaranja, prisutni su mogli da se opuste u holu Univerziteta uz prijatno muziciranje mladih muzičara JazzBooka Bend-a.

Nakon svega viđenog, može se zaključiti da je TEDxNiš uspešno održan. Posebnost konferencije svakako su odlikovala nesvakidašnja pravila (18. minutna predavanja, prigušena svetla tokom govora, interaktivne multimedijalne pauze gde su predstavljeni partneri Erste banka i Grand kafa, ograničen broj i stroga selekcija delegata, i slična.)

Prva TED konferencija održana je pre 25. godina u Kaliforniji. Svake godine TED konferencija poziva vodeće svetske mislioce i praktičare da za 18 minuta kažu ono što imaju. Svoje učešće do sada na TED-u između ostalih imali su Filip Stark, Ser Ričard Branson, Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Gordon Braun i mnogi drugi. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: