Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:54, 24. 6. 2011.

| Društvo

Održana javna rasprava o medijskoj strategiji

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
novine
foto: mic.org.rs

NIŠ - U holu Gradske kuće danas je održana javna rasprava o Nacrtu Strategije sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine.

Iako je reč o dokumentu u kome se na 20tak stranica iznosi čitav niz konkretnih koraka vezanih za finansiranje medija iz javnih budžeta, digitalizaciju televizije, pomoći države medijima kroz oslobađanje od određenih nameta, najveću pažnju na skupu u Nišu privukao je predlog da se država povuče iz vlasništva iz svih medija i novinskih agencija.

Najveći protivnici ove ideje bili su upravo predstavnici državnih medija iz Niša, Kragujevca, Vranja, odnosno potpisnici takozvane "Kragujevačke inicijative". Oni su zatražili obustavu privatizacije medija i njihovo pretvaranje u "regionalne javne servise". U višečasovnoj raspravi učestvovali su čak i zamenik gradonačelnika Niša, Nađa Marković, predsednik gradske opštine Medijana Dragoslav Ćirković i direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić, a najčešće se u prilog toj tezi čulo da su "Nišlije dale 35.000 potpisa za formiranje regionalnog javnog servisa".

Sa druge strane protiv ove ideje bili su malobrojni predstavnici privatnih medija,  koji su u tome kao najveći problem videli upravo finansiranje i ocenili da 

- Kako ćemo finansirati te javne servise? Za to je potrebno mnogo novca. Ako se to bude radilo iz lokalnih budžeta, onda će ti mediji biti zavisni od političara. RTS ni za sebe ne može da sakupi TV pretplatu, a nisam siguran da bi tih 35.000 građana pristalo da plaća dodatnu TV pretplatu - rekao je Saša Mirković, predsednik mreže ANEM.

Tekst Medijske strategije možete preuzeti - ovde.

A kako može "Studio B"?

Potpisnici "Kragujevačke inicijative" tvrdili su da "Država ponovo štiti Beograd" i stalno navodili primer Studia B, koji je izuzet od privatizacije po osnovu Zakona o glavnom gradu i Zakona o informisanju.

Međutim, advokat Slobodan Kremenjak, član radne grupe koja je pripremila predlog Strategije, ovo je odlučno odbacio. Kremenjak je podsetio da je Medijskom strategijom predviđena privatizacija "svih medija i novinskih agencija, pa samim tim i Studija B".

Bez zaključaka

I pored na momente veoma žestoke rasprave, osim kritika skoro da nije iznet nijedan konkretan predlog za izmenu teksta Medijske strategije.

Dragana Milićević, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja o značaju donošenja Strategije razvoja sistema javnog imformisanja

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • koky-nis

    07:52 // 26. 6. 2011.

    BICE, BICE REGIONALNIH JAVNIH SERVISA ! SAMO, BEOGRADJANI POPUSTE JEDINO KADA IH SATERATE UZA ZID- ARGUMENTIMA, SILOM ILI REFERENDUMOM !!! KRENIMO U SUSRET, NEMINOVNOJ REGIONALIZACIJI I DECENTRALIZACIJI SRBIJE !!!Trenutno, po zakonu, od RTV preplate sakupljene na teritoriji Vojvodine 70% ostaje Javnom servisu RTV a 30% pripada RTS-Beograd. Zasto ne bi bilo formirano 4-5 REGIONALNIH JAVNIH SERVISA ( Nis, Kragujevac, Zajecar, Uzice,...) koji bi bili finansirani sa 40% sakupljene RTV pretplate sa TOG REGIONA, dok bi 60% (DUPLO VISE NEGO IZ VOJVODINE) pripalo RTS-BEOGRADU !? Trenutno se sa juga Srbije prikuplja do 30% RTV pretplate (zbog bojkotovanja ) a tada bi, verujem, procenat naplate bio 3 puta vise, jer ce ljudi znati da deo para koji daju za pretplatu ide I "njihovom" REGIONALNOM JAVNOM SERVISU: RTV NIS, RTV UZICE, TV ZAJECAR, RTV KRAGUJEVAC,...!!!!!! A, nacin prikupljanja RTV pretplate moze se i promeniti...!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: