Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:49, 1. 11. 2021.

| Društvo

Održana završna proslava 950. godišnjice manastira Prohor Pčinjski

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Prohor Pčinjski
Obeležena i manastirska slava; foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Završna ceremonija proslave jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski održava se danas, kao i obeležavanje manastirske slave, a svečanost je počela Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača. U okviru proslave, dodeljene su i gramate Eparhije vranjske, a jednu od njih primila je i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je prisustvovala kao izlasnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Godišnjica manastira trebalo je da bude održana maja prošle godine, ali je zbog epidemije odložena. Bilo je zamišljeno da skoro cela godina bude u duhu obeležavanja jubileja, kroz izložbe, literarne i likovne konkurse, promocije knjiga, letnju školu za decu i omladinu i da se završi 12. novembra, na dan Svetog Milutina, koji je obnovio manastir pre 700 godina.

Manastir Prohor Pčinjski Gramatu primila i ministarka Gojković; foto: Ministarstvo kulture i informisanja Nakon Svete arhejerejske liturgije, na današnjoj proslavi, promovisana su štampana izdanja Eparhije vranjske i dodeljene gramate dobrotvorima manastira, a Gramatu je u ime Ministarstva kulture i informisanja primila i ministarka Maja Gojković.

Gramata koju sam primila u ime Ministarstva kulture i informisanja ima veliki simbolički značaj i obavezuje da i u vremenu pred nama, svesni važnosti očuvanja kuturnog nasleđa, posvećeno i predano pomažemo opstanak i obnovu manastira i crkava, kao i njihove kulturne i duhovne delatnosti. Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda - rekla je Gojković.

Ona je podsetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvetnog života, mesta okupljanja, te da srpske srednjovekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditeljskih i arhitektonskih stilova.

Ovaj srednjovekovni biser, na šumovitim obroncima Kozjaka, svojom istorijom svedoči o burnim vremenima kroz koja prolazimo zajedno sa svojim narodom. Razaran, pustošen, uništavan, a potom obnavljan zahvaljujući želji i zalaganju vernika, našeg naroda, crkve i države, uvek je bio i ostao snažan duhovni i kulturni centar - rekla je Gojkovićeva.

U okviru proslave, biće promovisano i dvotomno izdanje Istorijskog arhiva “31. januar” u Vranju “Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903-1973. - Analitički inventar”.

Podsetimo, na svečanosti povodom jubileja manastira koja je održana juna, orden “Prepodobni Prohor Pčinjski” dobio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pokrovitelj proslave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: