Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 1. 11. 2020.

| Društvo

Oficirski dom kroz vekove - od kafane do zaštićenog kulturnog dobra

Autor:T.TasićIzvor:Južne vesti

Nekada davno kafana, potom oficirska menza, u Prvom svetskom ratu centar diplomatije, u skorije vreme mesto okupljanja omladine, pa zapuštena zgrada i, konačno, mesto održavanja različitih važnih događaja - zgrada Oficirskog doma na nišavskom keju menjala je svoju namenu kroz vekove, a osamdesetih godina stavljena je pod zaštitu države.

Priča počinje krajem 19. veka kada se oko konaka kralja Milana, gde se sada nalaze hotel "Park" i sedište gradonačelnika, gradila kafana. Prema rečima istoričara Vladimira Jovanovića, tu je bio centar svih dešavanja.

Niški ugostitelj Milan Raponja osmislio je projekat za svoju kafanu i to je bila kafana i restoran "Bulevar", baš u ovakvom obliku kakav je danas Oficirski dom. U kafani se skupljala tadašnja elita samog grada, ali nije to bila klasična kafana gde se jelo i pilo, tu su se dešavala i mnoga kulturna dešavanja, prvi koncerti, prve pozorišne predstave – kaže Jovanović.

Početkom dvadesetog veka, dodaje, vojne vlasti su otkupile zgradu od vlasnika i tada je ona izrasla u oficirsku menzu, a oficiri su do nje dolazili kaldrmom, kroz Ulicu Orlovića Pavla, i mamili poglede devojaka. oficirski Nekada je zgrada bila zapuštena; foto: A.S.

Dok još nije bilo asfalta, te ulice su bile pod kaldrmom i tu su živele neke bogate porodice i bogate udavače. Oficiri su namerno, kada su kretali ka menzi da jedu, spuštali svoje mačeve malo naniže da bi grebali onu kaldrmu i, kada to krene da zvecka, udavače su izlazile na prozor, kao da gledaju da l’ je lepo vreme. Žene vole oficire – priča Jovanović.

Prvi svetski rat doneo je Oficirskom domu novu namenu, te je tada, kaže istoričar, postao sedište Narodne skupštine.

Tokom zasedanja Narodne skupštine raspravljalo se o ratnim ciljevima, o tome da li je potrebno praviti jednu veliku državu Južnih Slovena. Jake diplomatske aktivnosti koje su se tu vodile donele su Nišku deklaraciju i Rezoluciju, koje su kasnije bila osnova za stvaranje velike Jugoslavije – objašnjava Jovanović

izlozba Danas je Oficirski dom centar kulturnih dešavanja; foto: T.T. Nakon ratova, kaže, ova zgrada je postala mesto za različite aktivnosti, te su se zbog odgovarajuće veličine i dobre akustičnosti u njoj organizovale i proslave, veselja, svadbe i koncerti narodne muzike.

U jednom trenutku, pri renoviranju kuće za venčanje, tu su se dešavala i venčanja. Tako da je oduvek imala neku namenu u službi grada – navodi Jovanović.

Nakon 130 godina postojanja, Oficirski dom je danas jedno od glavnih mesta za kulturu.

Osamdesetih godina dvadesetog veka prepoznat je kao kulturno dobro od velike važnosti, pod zaštitom države. Posle nekih dvadesetak godina tavorenja ove zgrade i propadanja, od pre par godina je ponovo rekonstruisana i u službi je kulturnih dešavanja – zaključuje Jovanović.

Starije generacije sećaju se mladalačkih dana kada je u Oficirski dom radio kao diskoteka, a saznanje da je ova zgrada imala i tu namenu za mlade je iznenađenje. Oni govore o ovom kulturnom dobru kao zapuštenoj zgradi sa polupanim prozorima, za koju su jedva čekali da bude obnovljena.

Istorija se kroz tri veka menjala, ali je Oficirski dom uspeo da preživi svaku promenu, te danas važi za jedno od glavnih mesta kulture i važnih događaja u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bjj

    13:06 // 1. 11. 2020.

    Kako lep članak. Pohvala za autora i JV

  • Mara

    11:46 // 1. 11. 2020.

    Greška

  • DISKO 77, DOM MLADIH

    11:01 // 1. 11. 2020.

    U dvorištu gde je sada galerija kafana "Avlija", gde su se održavali matinei , uveče koncerti "Kerber" , "Melaholik" " Kavez".
    Velika sala restoran .
    Devedesetih je mala sala bila sala za venčanja .
    I ONDA SU NEKOM ZAFALILE PARE ILI MATERJAL ZA VIKENDICU I DOBILI SMO OVO ŠTO DANAS IMAMO.
    Kuća koja se lepi za objekat ugao Milentijeve i Lole Ribara( vladika i komunista) je najstarija niška boln

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: