Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 31. 5. 2013.

| Društvo

Oglas za izbor članova LAF u junu

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
pavle-Dimitrijevic-BIRODI-1.JPG
Pavle Dimitrijević, izvršni direktor BIRODI

Konkurs za izbor novih članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu trebalo bi da se pojavi u junu, kaže Pavle Dimitrijević, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Institucionalna borba protiv korupcije na lokalnom niovu u Nišu, praktično, još je na početku. Komisija za imenovanje članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), koju čine po dva predstavnika nezavisnih medija u Nišu i nevladinih organizacija, kao i predstavnik Agencije za borbu protiv korupcije, završava definisanje kriterijuma i pirprema oglas za izbor novi članova LAF-a u Nišu, kaže Dimitrijević

- Komisija je do sada imala dva sastanka i očekuje se da će taj posao biti gotov tokom juna kada ćemo imati javni poziv za građane i institucije da predlože kandidate za LAF – kaže Dimitrijević.

Niš bio među prvim gradovima koji su usvojili lokalni plan za borbu protiv korupcije sa antikorupcijskim merama i oformio Lokalni antikorupcijski forum.

Međutim, kada je niški LAF pozvao tužilaštvo i MUP da sprovedu istragu povodom nalaza revizora DRI o kontroli trošenja novca iz gradskog budžeta, tadašnji gradonačelnik Niša, Miloš Simonović je doveo u pitanje kredibilitet ovog gradskog tela, rekavši da “LAF ne postoji”.

pavle dimitrijević u emisiji 15 minuta Izvršni direktor BIRODI u studiju Južnih vesti Usledila je “borba” za LAF, pa i svojevrstan bojkot konkursa koji je tadašnja vlast raspisala. Ipak, BIRODI je sa novim gradonačelnikom, kaže Dimitrijević, uspeo da “nađe način kako da se proceduralno osnuje komisija za imenovanje članova LAF-a”.

Lokalni antikorupcijski forumi za sada postoje u Zrenjaninu, Kragujevcu,  Požegi, a BIRODI očekuje da budu supostvaljeni uskoro i u Bujanovcu, Vranju, Medveđi, Lebanu, Ubu, Boru i Kovačici.

O nadležnostima lokalnih antikorupcijskih foruma, ali i šta su “planovi integriteta” i da li će i kako oni pomoći borbe protiv korupcije u Srbiji, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Zaštita uzbunjivača javnosti

Komentarišući slučaj Valentine Krstić, službenice niškog KP doma, koja je  upozorila javnost na slučajeve korupcije u toj ustanovi, Dimtirijević kaže da će “zakon o zaštiti uzbunjivača inicijalno pomoći borbu protiv korupcije.”

- Ono što je, međutim, važno za sve zakone ove zemlje, pa i za ovaj je to da zaista počnu da se primenjuju. Naš zadatak će biti da odredbe zakona približimo građanima i objasnimo im da prijaviti korupciju i nepravilnosti ne znači kraj sveta i sigurnu odmazdu. Mi, kao društvo i institucije sa svoje strane moramo da se izborimo da ljudima objasnimo da se isplati prijaviti korupciju, jer je ona pogubna za sve nas – kaže izvršni direktor BIRODI.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: