Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:35, 24. 1. 2024.

| Društvo

Oglasilo se aleksinačko Tužilaštvo: Izvršene dodatne analize u "Magni"

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Magna kompanija Aleksinac (2)
Čekaju se rezultati analiza; foto: JV

Na osnovu ranijih analiza čiji rezultati nisu poznati javnosti, komisija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika izvršila je danas nova uzorkovanja u fabrici "Magna" gde je u samo dva dana preko 150 radnika osetilo simptome trovanja. To je potvrdilo aleksinačko Tužilaštvo koje je u svom saopštenju detaljno opisalo sve preduzete mere uz isticanje da se očekuju rezultati analiza Zavoda za javno zdravlje.

Kako navode u saopštenju, novom uzorkovanju u pristustvu Tužilaštva i policije prethodili su rezultati analiza u koje je Komisija zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika imala uvid.

Kakvi su ti rezultati, u saopštenju nije rečeno, ali je Tužilaštvo navelo da su od momenta prijave trovanja preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako otkrili uzrok tegoba i pogoršanja zdravstvenog stanja zaposlenih.

Tužilaštvo je naložilo da se obaveste predstavnici firme „Prvi maj“ iz Niša i da im se naloži da dana 18.01.2024. godine u unutrašnjosti firme izvrše potrebna merenja radi utvrđivanja prisutnosti otrovnih materija u vazduhu u unutrašnjosti firme i naloženo je obaveštavanje sanitarne i veterinarske inspekcije, a odmah su uključene i Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije - navode u saopštenju.

Merenjem i ispitivanjem vazduha 18. januara kažu nisu utvrđena otrovna isparenja, a Tužilaštvo je naložilo vanredni inspekcijski nadzor Inspekcije rada Nišavskog upravnog okruga i Uprave za vanredne situacije, nakon čega su zajedno sa policijom napustili teren.

Ipak, radnici treće smene prijavili su iste simptome, pa je 20. januara Tužilaštvo sa policijom opet bilo na licu mesta uz angažovanje i prisustvo Instituta za javno zdravlje Novi Sad - Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

Tročlana komisija je ponovo izvršila potrebna merenja i uzimanje uzoraka za analizu i utvrđivanje uzroka i posledica koje su nastupile, gde su ponovo u rad uključene i nadležne Inspekcija rada kao i Uprava za vanredne situacije, dok se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu - naode u sopštenju.

U slučaju novih saznanja, blagovremeno će, kažu, obavestiti javnost, a još nije poznato da li će fabrika početi sa probnim ili redovnim radom, s obzirom na to da inspekcije još ćute.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    19:22 // 25. 1. 2024.

    Pa jel to Tuzilastvo ili hronicar dogadjaja ? Mnogo teksta a nista konkretno !

  • Бата Рака из Ниш

    08:38 // 25. 1. 2024.

    И шта анализе кажу,
    докле ће да лажу?!

  • Jason Bourne

    22:29 // 24. 1. 2024.

    Ako je to isto ono tužilaštvo koje kaže da u rudniku nije bilo elemenata odgovornosti bilo koga za nesreću onda nema potrebe da se bilo šta nadamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: