Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 18. 6. 2018.

| Društvo

Ogromna šteta od poplava u aleksinačkim selima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
poplave aleksinac
Voda nosila mostove i poplavila dvorišta i njive; foto: Opština Aleksinac

Nakon izlivanja reke Turije pre 4 dana, kada su talasi vode nosili sve pred sobom, kako su saopštili iz Opštine Aleksinac, materijalna šteta u aleksinačkim selima je ogromna, a procena je da iznosi između 50 i 60 miliona dinara. Ugroženi su lokalni i regionalni putevi, odnešeni su mostovi, poplavljena su domaćinstva i njive.

Nevreme koje je u noći između 14. i 15. juna zadesilo aleksinačka sela, poplavilo je njive, kuće i dvorišta, a meštani kažu da je Turija koja se izlila, tih dana bila velika kao Južna Morava. Poplave-aleksinacka-sela4;-foto:-Opstina-Aleksinac U Opštini kažu da je šteta od poplava ogromna i da iznosi između 50 i 60 miliona dinara; foto: Opština Aleksinac

Kako kažu u Opštini, Štab za vanredne situacije je procenio da su ogromne štete napravljene u selima Koprivnica, Vrćenovica, Česta, Bankovac i Porodin.

U naselju Vrćenovica oštećen je kolovoz u dužini od oko 2 km, sa oštećenjima u vidu ispiranja materijala i stvaranja ogromnih vododerina, velike količine zemljanog nanosa na ostalim putevima i po dvorištima poplavljenih domaćinstava. Vrćenovačka reka je zapunjena nanosom do nivoa puta, postojeći seoski vodovod nije u funkciji, jer je prekinut cevovod koji je postavljen u rečnom koritu - pojašnjavaju u Opštini.

U Koprivnici je lokalni put oštećen, korito Koprivničke reke je zapušeno, te se na nekim delovima voda izlila na njive, u dvorišta i na ulice. Poplave-aleksinacka-sela3;-foto:-Opstina-Aleksinac U Opštini kažu da je šteta od poplava ogromna i da iznosi između 50 i 60 miliona dinara; foto: Opština Aleksinac

Kažu i da je porušen prilaz reci, da je voda odnela i zid koji je građen kako bi se napravila Koprivnička reka, a oštećen je most na ovoj i reci Turiji. Seoski vodovod ne funkcioniše, jer je prekinut cevovod koji je postavljen u rečnom koritu Koprivničke reke.

U naseljima Porodin i Bankovac je došlo do oštećenja mostova na reci Turiji, te nisu u funkciji, jer je došlo do ispiranja i propadanja kolovoza na istom - dodaju. Poplave-aleksinacka-sela2;-foto:-Opstina-Aleksinac U Opštini kažu da je šteta od poplava ogromna i da iznosi između 50 i 60 miliona dinara; foto: Opština Aleksinac

Ne može da se koristi ni most u selu Česta, jer je propao kolovoz, a ni tamo seoski vodovod ne radi. Lokalni put u dužini od oko 50 m je oštećen, korito reke je zapušeno i voda se i tamo izlila na njive i u dvorišta.

Podsetimo, vanredna situacija proglašena je pre 4 dana u 11 aleksinačkih sela zbog poplave, a nakon što je situacija bila mirna i vatrogasci su pumpama izvlačili vodu, meštani Vrćenovice su apelovali na nadležne da im treba pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: