Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 12. 6. 2019.

| Društvo

Ogromni dugovi leskovačkog Doma zdravlja i Apoteke, od države traže novac

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja Leskovac
Dugovi skoro milijardu dinara, foto: B. Antić

Da ukupan dug od milijardu dinara leskovački Dom zdravlja i Apoteka ne mogu samostalno da isplate utvrdila je nedavno Komisija koja je proveravala poslovanje ove dve ustanove, a kako nema novca ni u gradskoj kasi, poslat je zahtev Vladi da država izmiri dugovanja.

Računi ove dve ustanove godinama su u blokadi, ali u Domu zdravlja kažu da to ne utiče pacijente jer postoje posebni podračuni sa kojih se "skida" novac za nabavku materijala i plate radnika. S druge strane, zaposlenima u Apoteci kasne zarade, a zbog dugovanja je veliki broj radnika potpisao reprogam.

apoteka leskovac Loše stanje i u leskovačkoj Apoteci, foto: B. A.Finansijska propast gradske Apoteke dovela je do zatvaranja 10 prodajnih objekata, a kako su ranije pisale Južne vesti, problemi su nastali zbog lošeg vođenja knjiga, kao i manjih prihoda od prodaje.

Ni građani nisu zadovoljni radom ove ustanove jer, kako kažu, često nema lekova koje traže.

Nekoliko puta sam bio, ali nisu imali to što mi je trebalo, pa sam otišao kod privatnika. Mislim da je u Leskovcu najveći problem to što nemamo dežurnu apoteku, jer su skoro sve državne zatvorene, a privatnici ne rade do kasno - kaže Leskovčanin.

Kada je reč o Domu zdravlja, građani ne ističu veće probleme, a najteže im pada čekanje na zakazani pregled dok, kako kažu, ostalo koliko-toliko funkcioniše.

Sve generalno funkcioniše normalno, nema kašnjenja plata, a i nabavke materijala idu redovno - kaže jedna od zaposlenih u ovoj ustanovi.


Dugove će platiti država?

Krajem maja ove godine Komisija za sprovođenje postupka kontrole nad radom i poslovanjem Doma zdravlja i Apoteke Leskovac ustanovila je da ove dve ustanove svoje dugove ne mogu samostalno platiti.

Novca nema ni u gradskoj kasi zbog čega je izveštaj, preko Ministarstva zdravlja, poslat Vladi koja bi trebalo da izdvoji novac.

Ipak, šta će se desiti ukoliko nema novca u republičkoj kasi i da li će to uticati na građane koji koriste usluge ovih ustanova, nema informacija, jer u Ministarstvu zdravlja na pitanja ne odgovaraju već 2 nedelje. dugovanja apoteka leskovac Velika dugovanja leskovačke Apoteke, foto: B. A.

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je prenošenje vlasništva ovih ustanova sa gradskog na republički nivo, ali se ne zna da li će to rešiti probleme i kako će se nastaviti sa radom.

Zamenik direktora leskovačkog Doma zdravlja dr Časlav Nedeljković kaže da je novim Zakonom država u obavezi da isplati novac jer su dugovanja nastala upravo u periodu kada je država imala osnivačka prava.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je aprila ove godine stupio na snagu predviđeno je plaćanje od strane države, jer su ti dugovi upravo nastali kada je država bila vlasnik Zdravstvenog centra i mi smo to dokazali. U medijima je prethodnih dana prenošeno kako ćemo otići u stečaj, ali to je nemoguće. Biće sve rešeno i nema mesta za širenje panike - kaže Nedeljković.


Problem nastao zbog loših obračuna plata

Račun Doma zdravlja u blokadi je od 2013. godine, a najviše novca, oko 221 milion dinara, duguje se zaposlenima koji su tužili ovu ustanovu zbog lošeg obračuna plata. Ukupna dugovanja iznose oko 540 miliona dinara. blokada računa DZ Leskovac Račun u blokadi od 24. januara 2013. godine, foto: B. A.

Prema rečima Jasmine Ranđelović, predsednice Komisije koja je proveravala poslovanje ove dve ustanove, problem u Domu zdravlja nastao je u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je počeo drugačiji obračun plata stomatolozima i stomatološkim sestrama.

Tada je donet Pravilnik za isplatu zarada zaposlenima u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti koji je kasnije Ustavni sud proglasio nezakonitim. Usledile su tužbe zaposlenih, što je dovelo do gomilanja dugova - kaže Ranđelovićeva.

Ovaj pravilnik nezakonitim je proglašen 2011. godine, od kada nastaju problemi u Domu zdravlja. Loše finansijsko poslovanje u ovoj ustanovi utvrdila je prošle godine i Državna revizorska institucija.

Slična situacija je i u Apoteci - podračun je u blokadi od 4. jula 2018. godine, a dugovanja iznose oko 455 miliona dinara. Najviše novca duguje se dobavljačima i radnicima za neisplaćene zarade.


Moguće ponovno spajanje Doma zdravlja i Bolnice

Od jula 2007. godine leskovački Dom zdravlja i Opšta bolnica funkcionišu kao zasebne zdravstvene ustanove, a Nedeljković kaže da je moguće ponovo spajanje u Zdravstveni centar.

U roku od 9 meseci treba da izađe Uredba o planu mreža zdravstvenih ustanova gde ćemo videti kako nas Ministarstvo planira i da li će se svi domovi zdravlja i bolnice spajati u zdravstvene centre - kaže Nedeljković.

Dodaje i da će se više informacija znati u narednom periodu, a da bi ova Uredba trebalo da se donese do kraja ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lele

    19:42 // 31. 1. 2022.

    Radili, trpeli, patili a plate nema nigde....vreme prodje egzistencija za normalni zivot propade. Udarilo kuku na lele...ovo je srbija i tat i mam isto ranijih godina ostali bez isplate vecih broj plata, sada i meni duguju ne iplacene plate, sutra ce i moje dete raditi i plate nece biti isplacene....pitam ministra sta ce biti sa ne iplacenim platama...hoce li bar imati pravo da se naslede

  • Zakonobranioc

    21:54 // 13. 6. 2019.

    U oba slucaja i plus bolnica su tipican primer o konstantnom krsenju zakona i ne postovanja istog, a to je zato sto nema nikakve odgovornosti, osnov uspesnog funkcionisanja drustva je postovanje zakona i odgovornost.

  • Pera

    22:29 // 12. 6. 2019.

    Davno je bilo, vise od 15 godina kad su se leskovacki politicari borili da se od republike preuzme dom zdravlja. To se onda tumacilo - u podeli plena jedan direktor vise. Znali smo da takve ustanove nije lako finansijski ispratiti, ali direktor... Postade i to gubitas, zovi republiku da ga stavlja na noge. Gde je tu razum. Skoro ko Hotel Beograd. Nije bio dobro organizovan, ali sad bre ne radi ic!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: